Életmód

Tömegével pusztulnak el a méhek a hársfák alatt

Megfejtették a tudósok, miért pusztulnak el tömegesen a méhek az ezüst hársfák alatt. Eddig azt hitték, mérgező az apró virágok nektárja, de ennél sokkal prózaibb dologról van szó.

Évről évre feltűnnek halott méhek és poszméhek a városi hársfák, főként az ezüst hársfák alatt, a lehullott virágok és elszáradt levelek között. Sokáig úgy vélték, hogy a dekoratív fák nektárja mérgező lehet a méhekre, ezért halnak meg tömegesen a fák alatt.

Két brit tudós a tanulmányában viszont arra világít rá, hogy a rovarok nem mérgező nektártól pusztulnak el, hanem egyszerűen éhen halnak.

A hársfák nyár közepén kezdik el a virágzást, nagyjából akkor, amikor a többi fa végzett vele, ezért a mézelő rovarok tömegével lepik el a hársfákat, viszont a nektár nem elég mindenkinek. Hauke Koch és Philip Stevenson, a Greenwichi Egyetem szakértői szerint a méhek utolsó tápanyagforrásuk, a hársak alatt lelik halálukat.

Azt javasolják, hogy még több hársfát ültessenek a városkertészek, illetve más, később virágzó növényfajjal biztosítsanak még több táplálékforrást a méheknek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top