Életmód

Drágább lehet a biztosítás a dohányosoknak

Több hazai biztosítót is megkérdezett a Pénzcentrum arról, miként befolyásolja az életbiztosítások díját az, ha az ügyfél dohányzik. A válasz nem olyan meglepő: többe kerül.

Ma már gyakran vérképpel vagy vizeletvizsgálattal ellenőrzik a biztosítók, hogy a leendő ügyfél igazat állít-e saját egészségi állapotáról. A biztosítók egyre gyakrabban emelik meg a dohányosok életbiztosítási díját, extrém esetben az is előfordul, hogy nem biztosítják őket. A Daily Mail cikke szerint Angliában az is előfordulhat, hogy valaki a lakáshitelét bukja azért, mert dohányzik.

A Pénzcentrum hazai biztosítókat kérdezett meg arról, mi a hazai gyakorlat a füstölgő kuncsaftokkal. Az NN Biztosító és az Allianz Hungária is azt mondta, hogy kockázatelbírálási folyamatuk során rákérdeznek az ügyfeleknél, hogy dohányoznak-e. Mindkét biztosítónál a dohányzás mértékétől függően változhat egy ügyfél biztosítási díja.

Az Allianznál akár orvosi vizsgálattal és vérképelemzéssel is ellenőrizhetik az ügyfeleket, míg az NN indokolt esteben orvosok jelenlétében teszi fel a dohányzásra vonatkozó kérdést.

Természetesen nemcsak a dohányzás, hanem a veszélyes hobbik és extrém sportok is növelhetik az életbiztosítások törlesztőrészletét, akárcsak az alkoholfogyasztási szokások vagy éppen egy veszélyes hivatás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top