Életmód

Ha IT-s vagy, véletlenül se szerezz diplomát!

Kiszámolták, hogy még ingyenes képzés mellett is csak 50 év alatt térül meg a a szakirányú diploma.

Eddig is sejthető volt, hogy az informatika és főleg a fejlesztés területén egyszerűen nem éri meg 4-5 évet tanulni a szakirányú papír megszerzéséért. 

A prog.hu egy friss kutatásra hivatkozva arról számolt be, hogy nettó anyagi és időbeni veszteség az iskolapadban eltöltött 4-5 év, mivel a munkavállaló így csak ennyi idővel később tud belépni a munkaerőpiacra

A 4700 brit programozó körében végzett felmérés eredménye szerint ugyanis a diplomás, illetve a diplomát nem szerzett programozók között csak 8-12 százalék az átlagos fizetéskülönbség, természetesen az előbbiek javára. Ez önmagában sem túl nagy különbség, de ha beleszámítjuk, hogy a papír megszerzése miatt a diplomás csak 4-5 évvel később tud munkába állni, egyértelművé válik, hogy az gyakorlatilag csak a nyugdíjkorhatár elérésének idejére, nagyjából öt évtized alatt térül meg.

Ez is csak akkor, ha a képzés maga amúgy egy fillérbe sem került. Ha ugyanis ennek a – sokszor igen jelentős – költségeit is beszámítjuk, anyagi szempontból egyértelműen nettó veszteségtermelővé válik a diploma, amelynek ára egy teljes élet során sem térül meg.

Gyerekek tanulják a programozást egy budapesti iskolában (Fotó: Kováts Dániel)

A kutatásból egyébként kiderült az is, hogy mit érdemes mostanában azoknak tanulniuk, akik jövőjüket programozóként képzelik el. Ez elsősorban a JavaScript, az ugyanis már az állások 27%-ban van a megkövetelt ismeretek mellett, másodsorban pedig a Java, amit az álláshirdetések 22%-ában várnak el a jelentkezőktől.

A harmadik és negyedik legkeresettebb skill a Python és a C# ismerete a hirdetések 16, illetve 15 százalékában, az ötödik pedig a ReactJS, amit minden nagyjából 11. álláshirdetésben (9%) említenek az elvárások között.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top