Életmód

6 jel, hogy az önbizalomhiány igazából sikeressé tesz

Nem olyan rossz dolog az, ha van egy kis önbizalomhiánya az embernek, mert sokszor épp ez viszi egy sikeresebb élet felé. Íme 6 olyan jel, ami arra mutat, hogy a karrieredet segíti a bizonytalanságod.

1. Nem mindenki kedvel téged vagy a munkádat
Ha van pár ember, aki nem annyira kedvel, az azt jelenti, hogy már nem akarsz a szőnyeg alatt csúszva közlekedni, hanem kiállsz magadért, tisztában vagy az értékeiddel, és nem vagy hajlandó mindenáron kompromisszumokat kötni. Nem akarsz mindenkinek megfelelni. Rájöttél, hogy mindig lesz valaki, aki féltékeny a sikereidre, és már nem küzdesz ellene. Úgyhogy ne törj össze, ha kiderül, hogy a kollégák között vannak rosszakaróid, ez csak annak a jele, hogy erősebb lett az önbizalmad, és hatással vagy másokra.

2. Perfekcionistává válsz
Az önbizalom hiányának jeleként szokták értelmezni a tökéletességre törekvést, de lehet a segítőtársad is. Épp csak annyira válsz perfekcionistává, hogy a legjobbat akarod kiadni a kezeid közül, ha munkáról van szó. Hajlandó vagy extra energiát is beleölni egy-egy feladatba, hogy ne csak „elég jó” legyen, hanem valami különleges. Ez csak a munkában jön jól, viszont ha az életed egyéb területein is mindig a tökéletességet hajszolod, akkor extrém stressznek teszed ki magad.

3. Megtanulsz elengedni
Megtanulod, hogy nem baj, ha nincs igazad, hogy újra lehet kezdeni, ha valami nem sikerül, és elfogadod, ha valamin nem tudsz változtatni. Az elengedés kulcsfontosságú a sikerhez, mert ilyenkor a végső célon tartod a szemed, és rugalmas maradsz közben.

4. Nem vagy biztos a jövőben
Amikor nincs a topon az önbizalmad, akkor nem igazán érzed magad biztonságban, de ez nem feltétlenül baj. A biztonságérzet általában bezárja az ajtókat, mert már nem figyeled a lehetőségeidet. Viszont ha van egy kis bizonytalanság benned a jövő miatt – ami nem azonos a szorongással –, akkor folyamatosan keresed az új dolgokat, tanulsz és egyre jobbá válsz abban, amit csinálsz.

5. Elengeded a régi elképzeléseidet
Sokan azt gondolják, hogy kudarc, ha nem olyan életet élnek, amilyet megálmodtak maguknak régen. A belső bizonytalanságaid miatt azonban te ennél sokkal alkalmazkodóbb lettél, és megtanultad, hogyan örülj annak, ami van, és hogy felesleges a régi elvárásoknak megfelelned.

6. Rájössz, hogy a siker nem a legfontosabb
Amikor eléred a céljaidat, és sikeresnek érzed magad, akkor rájössz, hogy az nem is számít olyan nagyon. Elkezded jobban értékelni az embereket az életedben, tisztelni a pihenőidődet, és egyre inkább élvezed a hétköznapokat a családoddal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top