Életmód

5 érv a kerámia tetőcserép mellett

Az égetett tetőcserép már bizonyított, ha időtállóságról van szó, hiszen vannak olyan ókori épületek, amelyeken ezer évnél is idősebb darabok dacolnak még ma is az elemekkel. A tartósság mellett még van jó pár érvünk a kerámiatető mellett, és ha építkezel, ezeket mindenképpen fontold meg!

Ma már rengeteg különféle anyaggal boríthatjuk be a házunk tetejét, és ember legyen a talpán, aki meg tudja mondani, hogy ezek közül melyik a legjobb. Mi most mégis letesszük a voksunkat a kerámia tetőcserepek mellett, és nemcsak azért, mert ezek a rusztikus, szép darabok természetességet és szépséget sugároznak, hanem azért is, mert sok más szempontból is ideálisak egy modern ház tetején.

Lélegző tető

A kerámiacserepek legfőbb jellegzetessége a porózus szerkezet, amely miatt ez az anyag képes „lélegezni” – vagyis a tető alatt képződő pára könnyebben kijut a szabadba, és ezért jóval kisebb a tetőt károsító penészesedés veszélye. Az ebből az anyagból égetett cserepek képesek tehát felvenni némi nedvességet a környezetükből, ami nyáron extra hasznot is hozhat, hiszen amikor a meleg hatására ez a nedvesség párologni kezd, az hűtő hatást fejt ki. Nagy kánikulában vannak, akik locsolják a kerámiacserépből rakott háztetőt, hogy az felszívjon egy kis vizet, majd lassan elpárologtatva hűtse az alatta lévő lakóteret. Pontosan ilyen elven működik egyébként a kerámia borhűtő is – aki már kipróbálta, az tudja, hogy milyen hatékonyan tartják hűvösen a finom bort még hőségben is ezek az agyagedények.

Környezetbarát tető

A kerámiacserepek a lehető legtermészetesebb anyagból készülnek. Az agyagcserepeknél a gyártás során alig képződik környezetre ártalmas anyag, ha pedig az ilyen cseréppel fedett tetőt le kell cserélni, a hulladék is probléma nélkül vissza tud kerülni a természet körforgásába, hiszen nem tartalmaz sem mesterséges színezéket, sem természetidegen védőréteget.

Klimatizál az agyagcserép

A kerámiacserép hasonlóan „működik”, mint a cserépkályha: lassan veszi fel a hőt, és lassan is bocsátja ki. Ennél fogva nyáron az ilyen tető alatt sokkal tovább van hűvös, télen pedig jobban bent tartja a házban a meleget.  

Könnyű és szép

A hagyományos és a modern kerámiacserepek közös tulajdonsága, hogy könnyűek, ezért nem kell alájuk drágábban masszívabb tetőszerkezetet építeni. Ez nemcsak az építést teszik egyszerűbbé, de a szállításkor is spórolhatunk rajtuk, hiszen kevesebb mennyiségű és könnyebb terhet kell fuvaroztatnunk. Mindemellett a kerámiacserép nagyon mutatós, és még a legmodernebb változatai is őrzik a hagyományos cserepek idilli megjelenését. Bizonyos háztípusokra nem is illik másmilyen tető, csak kerámia, sőt vannak olyan helyek az országban, ahol annyira óvják az épített táj harmóniáját és hagyományait, hogy kizárólag égetettkerámia-cserepeket engedélyeznek a tetőkre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top