Életmód

Leopárdnak nézték a szegedi kertben állomásozó különleges macskát

A jól megtermett Paszkál a szegedi Sárga üdülőtelep egyik kertjében éldegél – a környékbeliek nem kis aggodalmára.

A méretes macska fajtájára nézve szervál, és egy 3×6 méteres kennelben éldegél az egyik üdülőkertben. A közelben élőket aggodalommal tölti el a ragadozó jelenléte, ezért szóltak az üdülőtársulat vezetőjének, hogy „egy leopárdot költöztettek az egyik üdülőbe”.

A Délmagyar megkereste az ingatlan tulajdonosát. Forgó János készséggel állt a lap munkatársainak rendelkezésére. Elmondta, hogy a 70-80 centi hosszú, fél méter magas gepárdszerű jószág csak ideiglenesen van nála, a fiáék bízták rá, akik egyébként egy budapesti kereskedésben vették. Átmeneti gazdája szerint az állat barátságos, nem kell félni tőle, van benne chip, és engedéllyel tartják, bár az ezt igazoló iratokat nem tudta prezentálni a férfi.

A háziállatként tartott nagymacskával kapcsolatban Endrédi Lajos, a Szegedi Vadaspark gyűjteményi részlegvezetője azt mondta, ha a papírjai rendben vannak, akkor Paszkál maradhat, ennek hiányában azonban el fogják venni gazdájától, és valamelyik állatkertbe vagy vadasparkba szállítják.

A szervál egyébként afrikában őshonos macskaféle. Hossza akár egy méter is lehet, súlya 9-18 kiló között van. Karcsú állat, hosszú nyakkal, lábakkal és aránylag rövid farokkal. Tud fára mászni és úszni is, de ezen képességeit ritkán használja. Többnyire éjszaka vadászik. Zsákmányai főleg rágcsálók, nyulak, madarak. A szegedi példány a gazdi beszámolója szerint macskaeledelt és fehér egereket fogyaszt.

Itt egy fiatal példány látható, amint a gazdájával hancúrozik:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top