Életmód

Rénszarvasokkal mentene meg egy nomád törzset a magyar filmes

Egy egész rénszarvascsordára gyűjt pénzt egy magyar természetfilmes, az állatok egy szibériai nomád törzs fennmaradását biztosítanák.

Cikkünk írásakor már csak hatezer dollár kell ahhoz, hogy Török Zoltán filmes megvehesse a rénszarvascsordát a nomád evenkik számára, akik a szibériai tundrán élnek. Az evenkiknek azért kellenek a rénszarvasok, hogy közlekedni tudjanak a tundrán, a szelíd állatokban nem élelmiszert látnak.

Török Zoltán nemcsak a Vad Magyarországról forgatott eddig filmet, hanem a kétezres évek derekán a szibériai nomád evenki törzsről is. A történet középpontjába Vlagyimir, a nagypapa került. Az eltelt 12 év alatt a film nem készült el végleg, a család pedig tragédiák sokaságán ment keresztül: Vlagyimir megvakult, családtajgai a korábbi rénszarvascsordát eladták, majd a pénzt elitták.

„Vlagyimir öt éve egy lányával és annak családjával él az erdőben, tudva, hogy megmaradásuk záloga a hagyományok őrzése, és keményen nyomják az evenki tradíciókat és életstílust. Különben az alternatíva a vodka és a depresszió a faluban. Ehhez azonban saját rének kellenek, egy kis csorda az újrakezdéshez. Erre gyűjtünk” – mondta az Indexnek a természetfilmes.

Már csak 8 nap van hátra az Indegogo-s kampányból, a legnagyvonalúbb adományozó ott lehet, amikor Török Zoltán átadja a 20 szarvasból álló csordát a családnak, amit filmre is vesznek. Így végre a film is teljesen elkészülhet a nomád evenki törzs megmaradt tagjairól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top