Életmód

Nem tudnak már írni a diákok, megreformálják a vizsgázást Cambridge-ben

Nyolc évszázad kézzel írott vizsgadolgozatai után laptopok vehetik át a tollak helyét a Cambridge-i Egyetemen.

Az egyetem fontolóra veszi, hogy véget vessen a vizsgákon kötelező kézírásnak, és engedélyezze, hogy hallgatói elektronikus eszközökön írva adjanak számot tudásukról – írták a hétvégi brit lapok. A mérlegelés előzménye, hogy a tanárok panaszkodtak a diákok egyre olvashatatlanabb kézírására. Az oktatók szerint hallgatóik az órákon szinte már csak a laptopjaikat használják, a kézzel írás képességét lassan elveszítik.

Szépírásverseny (fotó: Félegyházi Közlöny)

Az újságok értesülései szerint a patinás egyetem digitális oktatási stratégiája részeként konzultációt tart a kérdésről. A diákokat online kérdőívben kérdezik meg arról, hogy közérzetükre „jelentősen pozitív hatással” lenne-e, ha nem kézzel, hanem géppel kellene írni a vizsgáikon. Sarah Pearsall, a történelemtanszék tanára a Daily Telegraphnak elmondta, hogy 15-20 éve a hallgatók naponta órákon át kézzel írva jegyzeteltek, az új generációk azonban semmit sem írnak kézzel, kivéve a vizsgadolgozatokat. „A kézírás elveszett művészetté vált a mai diákok számára” – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy az olvashatatlanul író hallgatók kénytelenek a nyári szünet alatt bemenni az egyetemre, hogy két egyetemi dolgozó jelenlétében hangosan felolvassák a vizsgakérdésekre adott válaszaikat. „El kell fogadnunk: a kézírás kihalása a valóság” – összegezte Anthony Seldon, a Buckinghami Egyetem alkancellárja a brit lapnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top