Életmód

A skandináv dizájn titkai

A skandináv dizájn ma már nemcsak az Észak-Európában gyártott autók, lapra szerelt bútorok és stockholmi lakásenteriőrök sajátja, hiszen szerte a világon előszeretettel utánozzák még azokban az országokban is, amelyeknek egyébként jól meghatározható, egyéni formatervezési kultúrájuk van. Bár egyszerű és letisztult, az igazi skandináv hangulatot nem könnyű megvalósítani. Most megmutatjuk azokat az apró műhelytitkokat, amelyektől ez a dizájn működik akár a te lakásodban is!

Az hihetnénk, hogy bárki könnyedén megvalósíthat az otthonában egy olyan lakberendezési stílust, amelyben nincsenek bonyolult formák és felesleges elemek, egyszóval egy olyan dizájnt, amelyet ma letisztultnak nevezünk. Lehet tenni egy próbát, és rögtön kiderül: az egyszerűség nagyon is magas szintű művészet, amelynek mély filozófiája és szigorú szabályai vannak, és amely komoly tudatosságot igényel. A kedvelt és elterjedt skandináv stílust is csak akkor tudjuk alkalmazni, ha jól ismerjük a titkait – máskülönben csak halvány utánérzés, rosszabb esetben kevés tárgyból létrehozott ízléstelen rendetlenség lesz a végeredmény. Lássuk, mik ezek a szabályok!

 

Hitelesség

Az északi népek takarékosak, természetszeretők és szerények. Ezek az értékek irányítják a mindennapjaikat, és ezek határozzák meg többek között a formatervezési kultúrájukat is. Éppen ezért nem is ajánljuk senkinek a skandináv dizájnt, aki nagyvonalú, bohém, szertelen és szenvedélyes, mert egészen egyszerűen nem fog illeni hozzá az ilyen környezet, és nem lesz hiteles. Az első titka tehát a saját tervezésű skandináv lakásbelsőnek a hitelesség – tükrözi a személyiségünket, az életvitelünket, a világnézetünket.

Természetesség

Egy skandináv lakásban a természetes anyagok uralják a teret: egyszerű, natúr fapadlók, kellemes anyagú és egyszerű szövésű kelmék, sem túl puha, sem túl rideg kárpitok – például lenből, gyapjúból és pamutból.

Funkcionalitás

A skandinávok nem hivalkodnak, és a tárgyaikat nem dísznek használják, hanem annak, amire készültek. A lámpa világítson, az ágy kényelmes fekhelyet nyújtson, a szekrények és asztalok egyszerűen és tökéletesen töltsék be a funkciójukat – ezenkívül más igényt nem kell kielégíteni. Éppen ezért nincsenek túldíszített elemek, harsány minták, sem olyan látványos és hatásvadász kiegészítők, amelyeknek semmi hasznuk. Ha skandináv hatást szeretnél elérni, akkor dobd ki a tarka lávalámpát, a barokk képkeretet, az arannyal gazdagon szegett és súlyos rojtokkal díszített selyem párnahuzatokat és függönyöket – ez utóbbiakat már csak azért is, mert egy vérbeli skandináv lakásban szinte soha nem tesznek fel függönyt.

Kevés szín

Ez a lakberendezési stílus kifejezetten kevés színnel dolgozik: a falak fehérek vagy halványszürkék, a bútorok és kiegészítők pedig harmonizálnak ehhez. Legtöbbjük fehér, így szinte belesimul a falba – ettől egyébként nagyobbnak és nyugodtabbnak érezzük a teret –, sötétebb kontrasztot pedig legfeljebb a natúr fa bútorelemek természetes színe ad. A fal színére fessük le az ablakkereteket és az ajtókat, sőt még a képkereteket is – ez utóbbinál egyébként szóba jöhet némi szín, de csak mértékkel, és csak akkor, ha maga a keret vékony és dísztelen.

Sok fény és tér

Ha sikerült megszabadulnod minden tárgytól, amely felesleges vagy túlzóan díszes, akkor a többit már csak el kell helyezned a térben skandináv módon. Ennek két alapvető szabálya van:

egy-egy helyiségben kevés bútor legyen (a zsúfoltság kerülendő),
és a bútorok ne terpeszkedjenek a szoba közepén, hanem simuljanak a falhoz!
Végül használd fel a skandináv dizájnban leggyakoribb show-elemet: a természetes fényt! Ha kicsik az ablakaid, vagy nem ideális a tájolásuk, akkor a mennyezetről lógass le egyszerű formatervezésű csillárt, állíts be állólámpát, vagy sokszorozd meg a fényt egy nagyméretű tükörrel!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top