Életmód

35 éves vagyok, és egy nap alatt elvesztettem az életem hátralevő részét

A Google korábbi programozója azután kezdett blogolni, hogy előrehaladott vastagbélrákkal diagnosztizálták. Legutóbbi bejegyzését tízezrek osztották meg. Nem véletlenül.

“35 vagyok. És a másodperc törtrésze alatt egyszerűen elvesztettem az életem hátralevő részét. Egy kicsit be vagyok szarva” – írta első blogbejegyzésében Scott Riddle, egy háromgyerekes ausztrál édesapa, aki nem is olyan rég még a Google programozójaként dolgozott. Néhány hete azonban négyes stádiumú vastagbélrákkal diagnosztizálták, ami finoman szólva is megváltoztatta az életét.

Scott nem tudja, miért kezdett írni betegségéről. Az Independent című brit lapnak azt mondta, az első poszt közzététele után arra számított, legfeljebb néhányan olvassák majd az ismerősei közül. Álmában se gondolta volna, hogy már az első posztja tízezrekhez jut majd el: 70 ezren olvasták néhány nap alatt.

És, hogy miért ez a hatalmas érdeklődés? Nos, Scott üzenete miatt. A haldokló, háromgyerekes apuka ugyanis arra buzdítja olvasóit, ne higgyék el, hogy az életük örökké tart majd, és tegyenek már most meg mindent, hogy megvalósítsák az álmaikat. “Három héttel ezelőtt még minden szép volt. Röviddel azután változott meg minden, hogy új munkát kaptam a Google-nél Los Angelesben.

“Egy kis vérzés volt az egész. Derült égből villámcsapásként ért a hír, hogy áttétes vastagbélrákom van, és meg fogok halni.” Scott azt mondja, 50-50 százalék az 5 éves túlélési esélye.

Nem érzem magam betegnek, de teljesen máshogy élem az életem. Hallom azt a sok jelentéktelen telefonbeszélgetést a vonaton például: eltölthetsz még egy évet a gyerekeiddel, látod még a feleségedet, fogsz tudni segíteni a szüleidnek, ha idősebbek lesznek?” – ezek a fontos kérdések, amikre sokszor még csak nem is gondolunk.

Scott szerint a bejegyzésének az a nem is olyan rejtett mondanivalója, hogy senki, de senki ne vegye biztosra, hogy sok ideje van. Hogy menjen utána az álmainak, akkor és ott, amikor lehet. No és az, hogy rendszeresen vizsgáltassa ki magát.

Olvass még többet a vastagbélrákról az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top