Életmód

Szorosabb kapcsolat van az alkoholfogyasztás és a testmozgás között, mint gondoltad volna

Meglepő összefüggésre mutat rá két tanulmány az alkoholizálást és az edzést illetően.

 Megfigyelted, hogy egy kimerítő edzés után még jobban esik egy hideg sör vagy egy pohár rozé? A dolog hátterében tudományos magyarázat húzódik, melyet két kutatás is alátámaszt.

Az egyiket a Pennsylvania State Universityn végezték: egy éven keresztül, háromszor három héten át vizsgálták 150, 18 és 75 év közötti nő és férfi életmódját. A kutatásból kiderült, hogy az alanyok minél többet edzettek, annál szívesebben fogyasztottak alkoholt – nemtől és életkortól függetlenül. A mennyiség tekintetében ugyanakkor nincs arányosság: a sok mozgás nem eredményezett mértéktelen alkoholfogyasztást.

Szorosabb kapcsolat van az alkoholfogyasztás és a testmozgás között, mint gondoltad volna

 A másik kísérletben laboratóriumi patkányok szerepeltek, amelyeken azt modellezték a tudósok, hogyan hat az agyra a mozgás és az alkohol. Kiderült, hogy mindkettő a jutalomközpontot aktiválja, és erőteljesebben hatnak akkor, ha a két dolgot egyszerre kapja meg a szervezet. 

Bár ezeket nem támasztja alá a tudomány, azért vannak még további magyarázatok, amelyek indokolhatják, miért iszunk szívesebben, ha edzettünk, és fordítva: lehet, hogy a kalóriáktól akarunk megszabadulni, lehet, hogy jutalmazzunk magunkat, de az is lehetséges, hogy az edzés során termelődött endorfinok hatására szociálisabbnak érezzük magunkat, és könnyebben vetjük bele magunkat az éjszakába.

 Popsugar

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top