Életmód

Saját érdekükben nem engedik vissza Magyarországra a menekülteket

Németország egyelőre nem küld vissza Magyarországra menedékkérőket, mert az ország nem tudja garantálni a menekültek megfelelő elhelyezését.

Egy német kormányzati képviselő írásbeli válaszából derült ki, hogy április eleje óta nem küldik vissza Magyarországra a német hatóságok azokat a menekülteket, akiket Magyarországon regisztráltak. Az unió területére Magyarországon keresztül belépő menedékkérőket azért nem küldik vissza hozzánk, mert nem megfelelőek a menedékkérők magyarországi elhelyezésének körülményei.

Az ügyről elsőként beszámoló ARD közszolgálati televízió adatai szerint 2015-ben 193 menedékkérőt küldtek vissza Németországból Magyarországra. Tavaly ez a szám 293, az idei első négy hónapban pedig 28 volt. 

A német szövetségi belügyminisztérium már egy április 6-i keltezésű utasításban elrendelte, hogy a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) csak akkor küldhet vissza menedékkérőket Magyarországra az európai uniós – úgynevezett dublini – menekültügyi rendszer keretében, ha a magyar hatóságok minden egyes esetben garantálják az uniós előírások betartását az elhelyezést és a menekültügyi eljárást illetően.

A dublini rendelet főszabályként előírja, hogy abban az államban kell lefolytatni a menekültügyi eljárást, amelyben regisztrálták a kérelmező belépését az EU, illetve a menekültügyi együttműködésben részt vevő európai országok alkotta területre.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top