Életmód

Neked is segíthet a pszichodráma – videó

Ki vagyok én? Milyen ember vagyok? Miért cselekszem így? Mire vagyok képes? Hol vannak a határaim? Milyenek a kapcsolataim? Miért alakulnak így?

A személyiségfejlesztő módszerek az önismeret alapkérdéseire keresnek választ. A pszichodrámában a résztvevők a csoport segítségével, múltjuk feltárásával értik meg jelenüket. Felnőttek (persze gyerekcsoportban gyerekek is) játszanak komoly játékot, jelenítik meg kapcsolataikat, vágyaikat, örömüket vagy traumájukat. A játék hatására újraélik a múlt meghatározó élményeit, megszabadulnak sok terhüktől, közelebb kerülnek egyéniségük megértéséhez és elfogadásához, új, sikeresebb viselkedésmódokat alakítanak ki.

A pszichodráma különlegessége egyrészt a hónapokig, akár évekig működő csoport megtartó ereje, másrészt az, hogy egyformán fontos benne a szó, a tett és az érzelem. A szereplő a játék során testileg és érzelmeiben is újraéli az eseményeket, majd meghallgatja a csoporttagok hasonló élményeit. Belebújik a számára fontos másik ember bőrébe, így kívülről is meglátja magát, helyzetét, és képessé válik arra, hogy megváltozzon. Mindezt anélkül, hogy szüksége lenne akár a legkisebb színészi képességre is. Védi őt a titoktartás kötelezettsége, az élménymegosztás kölcsönössége, a vezetők szakmai felkészültsége.

A videó elkészültében a www.enkep-maskepp.hu volt segítségünkre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top