Életmód

2016 volt a Föld legmelegebb éve

A tavalyi év volt a legforróbb a rendszeres mérések kezdete óta, valamint sorban a harmadik, amikor megdőlt a globális átlaghőmérséklet rekordja.

A hőség a hosszú ideje tartó globális felmelegedés és az erős El Niño-hatás együttes eredménye volt – foglalta össze a BBC az Amerikai Meteorológiai Társaság jelentését.

2016 volt a Föld legmelegebb éve

Rekordmagas volt a globális szárazföldi és tengeri hőmérséklet, a tengerszint és az üvegházhatású gázok koncentrációja is. 2016 megelőzte 2015-öt, így a legforróbb év lett a rendszeres mérések óta eltelt 137 évben.

Új magasságokba emelkedett a jelentősebb üvegházhatású gázok, a szén-dioxid, a metán és a nitrogén-oxid légköri koncentrációja. A szén-dioxid koncentrációja globálisan 402,9 ppm (parts per million, az egész milliomod része) volt, vagyis először haladta meg a modern légköri mérések kezdete óta a 400 ppm-et, valamint a jégben mért, akár 800 ezer évre visszanyúló értékeket. “A klímaváltozás az emberiséget és a földi életet fenyegető veszélyek egyik legnagyobbika” – áll a jelentésben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top