Életmód

Kedves vagy őrült? – Te beszállnál egy idegen férfi kocsijába?

Puszta kedvesség, vagy hátsó szándék rejtőzik mögötte, amikor egy idegen férfi felajánlja, hogy elvisz? Egy másodperc alatt ezer dolog futott át a fejemen, amíg a választ fontolgattam…

Szokásos reggel, indulás a munkába: buszozás, rövid séta, majd várakozás egy budai buszmegállóban, hogy megérkezzen a menetrend szerinti járat. Szerencsére nyolc órakor az árnyékban még elviselhető az idő, ezért türelmesen ácsorogtam. Aztán hirtelen megállt egy fehér Citroen, és letekerte az ablakot a vezetője. Gondoltam, útbaigazítást kér, de nem így történt…

“Elvihetem? Átmegyek a hegyen, Kolosy térig mindenképp!” – mondta, illetve kérdezte, én pedig egy pillanatig nem tudtam, mit is válaszoljak. Fényes nappal, pontosabban reggel, a férfi normálisan nézett ki, valószínűleg csak beszélgetni akart valakivel útközben, vagy egyszerűen kedves akart lenni. Kínomban mosolyogni kezdtem, vadul törtem a fejem, mit válaszoljak, hiszen megbántani nem akarom, beülni az autójába pedig szintén nem akartam. Nem attól tartottam, hogy kínos egy idegennel 10-15 percig utazni, hiszen ha valamiben jó vagyok, akkor az az, hogy bárkivel, bármikor megtalálom a közös hangot, és remekül elbeszélgetek az idegenekkel. Igazából furcsa volt a helyzet, és annyira meglepő, hogy még az is eszembe jutott, hogy mi van, ha valami hátsó szándéka van? Végül megráztam a fejem, és mosolyogva megköszöntem, és nemet mondtam.

Akkor vette észre a sofőr, hogy egy hatvan körüli úr is várakozik a buszmegállóban, akkor őt is megkérdezte, elviheti-e valameddig. Ekkor már arra gondoltam, hogy mégis csak kedves akart lenni, nem egy perverz nőcsábász, hiszen a férfinek is feltette ugyanazt a kérdést. Egyébként ő is nemet mondott, és annyira meglepődött, hogy amikor az ismeretlen elhajtott, odajött hozzám, és szabadkozni kezdett, hogy ő csak a közelbe megy, azért nem szállt be az autóba, de nagyon meglepte a gesztus. És magától tette hozzá azt is, hogy megérti, amiért én sem mentem el az ismeretlennel, hiszen annyi mindent látni, olvasni, de valószínűleg csak segíteni akart, hiszen őt is megkérdezte.

Te beszállnál egy idegen férfi kocsijába?

Azóta nem megy ki a fejemből a dolog, pedig órák teltek el. Én vagyok túlságosan óvatos? Az is eszembe jutott, hogy vajon, ha nő lett volna, aki megáll, neki is nemet mondtam volna?  És te beszálltál volna az ismeretlen autójába?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top