nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Életmód
Soha nem volt még ilyen korán a túlfogyasztás napja

Soha nem volt még ilyen korán a túlfogyasztás napja

Idén az eddigi legkorábbi dátumra, augusztus 2-ára esik a túlfogyasztás világnapja, vagyis az emberiség alig több mint hét hónap alatt elhasználta a Föld egy évre elegendő erőforrásait. Utána a jövőnket használjuk el: úgy élünk, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Tavaly ez a nap augusztus 8-án jött el, 1997-ben pedig még csak szeptember végére esett. Sőt, 1970-ben egészen december 23-áig sikerült húzni, vagyis akkor közel optimális volt természeti erőforrásaink felhasználásának mértéke – közölte a WWF Magyarország.

Jelenleg több szén-dioxidot bocsátunk ki a légkörbe, mint amennyit az óceánok és az erdők képesek elnyelni, valamint nagyobb mértékben halászunk és irtjuk ki erdeinket, mint ahogyan azok újra tudnának termelődni.

 

Az emberi tevékenység aktuális szintjének fenntartása, valamint ilyen mértékű népesség- és fogyasztásnövekedés mellett annyi erőforrásra lenne szükségünk egy év alatt, amennyit 1,7 Föld tudna biztosítani. Azonban csak ez az egy bolygó áll rendelkezésünkre.

Ez a globális átlag, a fogyasztás mértéke azonban országonként eltérő képet mutat:

  • Ha a világ lakossága úgy élne, mint ahogy azt Ausztráliában teszik, akkor 5,4 Földre lenne szükségünk.
  • Az Egyesült Államok lakosainak életmódjával pedig 4,8 Földnyi erőforrást használnánk fel egy év leforgása során.
  • A rekorder Luxemburgban ez a szám: 9,1.
  • A legkisebb ökológiai lábnyom olyan országokban mutatható ki, mint Eritrea, Kelet-Timor, Haiti, Banglades vagy Afganisztán.
  • A magyarországi adatokból az látszik, hogy mi is jóval túllépjük az ideális mértéket, hiszen ha mindenki úgy élne, mint a magyarok, akkor közel kettő, 1,92 Földre lenne szükségünk.

A globális ökológiai lábnyom legnagyobb részét, 60 százalékát az üvegházhatású gázok elnyelése teszi ki. Emellett jelentős összetevő a mezőgazdaság is, de a lábnyomunk részét alkotja az összes további területigény is, mint a halászat vagy a városok, utak, repülőterek.

Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője azt mondta: az ökológiai túlfogyasztás csak korlátozott ideig lehetséges. Egy idő után degradálódik a természeti környezetünk, sőt nagy eséllyel össze is omolhat. A túlfogyasztás világnapja egy rendkívül fontos emlékeztető: egyéni, nemzeti és globális szinten is azonnali lépéseket kell tennünk, hogy a fenntarthatóság útjára lépjünk.

Megosztás Facebookon