Életmód

Egyetlen diák járt a helyi iskolába, ő is elballagott

Az egyetlen diák is elballag Nagy-Britannia legkisebb iskolájából, amely azonban nem zárja be örökre a kapuit. Remélik, hogy lesz még a nagyjából 50 fő lakta skóciai szigeten gyermek, aki koptatni fogja a padot az intézmény egyetlen tantermében.

A skóciai North Ronaldsay általános iskolájában egy ideig biztosan nem szólal meg a csengő a 12 éves Teigan Scott augusztus eleji távozása után. A lány az otthonától 20 percnyi repülőútra lévő orkney-i Kirkwall középiskolában folytatja tanulmányait. A diák hétfő reggelente fog útnak indulni az iskolába, és csak péntekenként utazik haza North Ronaldsayre.

Teigan látogatást tesz egy játékmúzeumban (fotó: Glow Scotland)
Teigan látogatást tesz egy játékmúzeumban (fotó: Glow Scotland)

Kevin Woodbridge helyi tanácsos szerint az Orkney-szigetek legészakibb tagjának számító North Ronaldsay lakossága a felére csökkent 1977 óta. A tanácsos szerint a dolog hátterében az áll, hogy a rossz közlekedési összeköttetések és a szintén gyenge szélessávú internetkapcsolat miatt a helyiek nem tudnak dolgozni.

Amikor ideérkeztem, még 17-en jártak az iskolába, és 127-en éltek a szigeten, mostanra azonban 50-60-an maradtunk. Azt gondolom, hogy mindez nagyrészt a sziget közlekedési összeköttetéseire vezethető vissza, télen például hetente egyszer érkezik hozzánk friss élelmiszer” – mondta Woodbridge. 

A Londontól több mint 1200 kilométerre fekvő North Ronaldsay mindössze 700 hektáros, és elsősorban a birkatenyésztésről ismert.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top