Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Életmód

Jöhet a cigaretta, ami nem okoz függőséget

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hatóság, az FDA olyan alacsonyra akarja csökkenteni a dohánytermékek nikotintartalmát, hogy azok ne okozzanak függőséget vagy csak nagyon minimálisan.

E szándékot Scott Gottlieb, a hatóság új, májusban hivatalba lépett igazgatója jelentette be a magas halálozási rátára hivatkozva. A cigaretta az egyetlen olyan legális fogyasztási cikk, amely megöli hosszú távú használóinak a felét  mondta.

Noha egyre kevesebben dohányoznak, az Egyesült Államokban még mindig évente 480 ezer ember hal meg a dohányzás következtében az FDA becslése szerint.

Kép forrása: Thinkstock
Kép forrása: Thinkstock

A cigarettában nem a nikotin okozza a rákot, de az felel a függőség kialakulásáért. Az FDA 2009 óta jogosult szabályozni a nikotintartalmat. Ezt eddig nem tette meg, de az új igazgató most utasította a hivatalnokokat szabályozás kidolgozására, egyúttal könnyítéseket helyezett kilátásba az elektromos cigaretta gyártóinak.

Scott Gottlieb szeretné a kevésbé veszélyesnek tartott e-cigaretta irányába terelni a keresletet.
Az FDA-terv pénteki bejelentése nyomán 26 milliárd dollárral zuhant a legnagyobb dohánygyárak értéke a tőzsdén. Szakértők szerint az amerikai lépés utánzásra késztetheti az európai hatóságokat is.

Olvass még többet a dohányzásról az NLCafé oldalán: 

Címlap

top