Életmód

Utált takarítani, ezért kitalálta az öntisztuló házat

Frances Gabe rendkívüli otthonának sokáig messze földről csodájára jártak az emberek. A zseniális feltaláló mégis relatíve ismeretlenül és magányosan halt meg 2016 karácsonyán.

Amikor ma reggel megláttam a Daily Mail cikkét, amiben arról a nőről írtak, aki feltalálta az öntisztuló házat, mert utált takarítani, nos, gondolatban én ezt a nőt azonnal és ismeretlenül is a napom hősévé koronáztam. Nem tudtam ugyanis rögtön nem arra a hegynyi vasalni valóra gondolni, amit most már hetek óta pakolászok rituálisan egyik sarokból a másikba mondván, csak lehűl már az idő valamikor annyira, hogy rá tudjam venni magam.

Utált takarítani, ezért kitalálta az öntisztuló házat

És akkor még nem beszéltünk azokról a mindennapos házimunkákról, amit minden nap gondosan el is végzünk, sokszor mára annyira automatikusan, hogy észre se vesszük. Mosogatás, felsöprés, felmosás: hogy tényleg csak néhány szívből gyűlölt feladatot említsek, ami nélkül nem telhet el egyetlen nap se.

Szóval én szívből megértem Frances Gabe-et, aki valamikor a múlt század közepén megelégelte, hogy búgócsiga módjára pörög két gyermeke, és a jókora háza körül és úgy döntött, mostantól minden pillanatát találmányának, az öntisztuló háznak szenteli. És az asszony, aki egyébként a házassága előtt 13 iskolát megjárt és saját bevallása szerint is vásott gyerek volt, sikerrel járt.

Frances életre hívta az öntisztuló otthont, amit a rajzok és a korabeli videók alapján a legegyszerűbben úgy tudtok elképzelni, mint egy gigantikus mosogatógépet. Persze a szobákat el lehetett választani egymástól, így nem kellett mondjuk a konyhának és a hálónak egyszerre tisztulnia. A briliáns asszony a portalanítás és felmosás után, hasonló szisztémával megoldotta a mosás-vasalás problémáját is.

Bár a maga korában igazi hírességnek számított, és turistacsoportok jártak csodájára találmányának, a 2000-es évek elejére kikopott a köztudatból. Ennek hátterében részben az állhatott, hogy Frances otthona 2001-ben súlyos károkat szenvedett egy földrengés miatt, és szinte minden szobában elromlott az öntisztulást szolgáló berendezés.

A feltaláló, aki túlélte férjét és mindkét gyermekét is, végül 2016 karácsonyán halt meg, magányosan. Otthona még ma is áll, bár ma már nem emberek, hanem méhek lakják.

Olvass még többet a takarításról az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top