Életmód

130 éve nem találtak ekkora gigahalat

Megtalálták a negyedik holdhalfajtát. 130 éve nem találtak ilyet.

Új-Zéland partjainál mosott partra egy hatalmas méretű halat a víz. Marianne Nyegaard, az ausztráliai Murdoch Egyetem kutatója azonnal a helyszínre repült, majd a következő éveket annak szentelte, hogy további, hasonló halakat találjon. Munkatársaival nemrég publikálta felfedezését: megtalálta a negyedik holdhalfajtát, amelynek a létezését már évekkel ezelőtt leírta, példányokat azonban nem talált eddig. 130 éve más sem talált.

130 éve nem találtak ekkora gigahalat

A latin mola tecta nevet kapott halféle a holdhalak közé tartozik, amely a világ legnehezebb csontos hala, a tömege akár az egy tonnát is elérheti. Az új faj viszont még a rokonainál is nagyobbra nő, két tonnás és 3 méteres is lehet. További különbség, hogy nélkülözi a többi fajra jellemző kiálló orrot és dudorokkal díszített hátúszót. Az óceán mélyén élő halfajt Ausztrália és Óceánia, Dél-Afrika és Dél-Chile térségében is észlelték. (via Index)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top