Életmód

Évekkel tovább élhetsz néhány egyszerű módszerrel

Lényegesen hosszabb életre számíthatnak azok, akik egészségesen élnek – bizonyították statisztikai adatokkal amerikai kutatók.

Hét évvel is tovább élhetnek azok, akik az egészséges életmódot választják, derítették ki amerikai tudósok 14 ezer amerikai lakos egészségügyi adatait elemezve. Az eredmények nem új keletűek, hiszen statisztikai tény az, hogy az egészséges életmód az egyes népességcsoportokban növeli a várható élettartamot.

Az Egyesült Államokban az egészségesen élők ötvenéves korukban statisztikailag hét évvel hosszabb életre számíthatnak, mint a lakosság átlaga.

Mikko Myrskylä, a rostocki Max Planck Demográfiai Kutatóintézet munkatársa a Health Affairs című szaklapban mutatta be kutatócsoportja eredményeit, amelyek szerint a dohányzás mellőzése, a túlsúly elkerülése és a mérsékelt alkoholfogyasztás fontos tényezők.

Az eredmények szerint a dohányzás korai halálhoz vezet, de nem növeli a testi fájdalmakkal töltött évek számát. A túlsúlyosok és a nagy mennyiségben alkoholt fogyasztók ellenben arra számíthatnak, hogy több éven át fognak testi nehézségekkel együtt élni.

“Gyakran a gyógyszerek fejlődését tekintik az egészséges és hosszú élet titkának. Kimutattuk, hogy a semmibe sem kerülő egészséges életmód elegendő ahhoz, hogy hosszú és egészséges életet éljünk” – fogalmazott Myrskylä az intézet közleményében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top