Életmód

Ezek a kérdések segítenek, hogy ne bánj semmit a halálos ágyadon

"Húsz év múlva sokkal jobban fogod sajnálni azokat a dolgokat, amiket nem csináltál meg, mint azokat, amiket igen." Ez a Mark Twain-idézet pont arról szól, hogy élj úgy, hogy a halálos ágyadon ne kelljen megbánnod, mi mindent nem tettél meg.

Nem lehet úgy élni, hogy arra készülünk, hogy meghalunk, de érdemes lenne úgy élni, hogy később ne bánjuk az elszalasztott lehetőségeinket. Bár nagyon nem egyszerű az álmainkat követni, de ha nem tesszük, akkor bizony tele leszünk “mi lett volna, ha…” kérdésekkel életünk végén.

Ha most beleképzeled magad a 20 évvel későbbi énedbe, leülsz a hintaszékbe, és visszagondolsz a mostani időszakra, akkor ott vagy, úgy élsz, ahogy azt szeretnéd később látni?

Elégedetten tekintenél vissza? Az az ember vagy, aki lenni szeretnél? Ha ezekre a kérdésekre őszintén, tiszta szívből válaszolsz – mert magadnak minek is hazudnál –, akkor az egész életed megváltozhat.

Attól, hogy felteszed magadnak ezeket a kérdéseket, más színben látod az életedet, átprogramozod a gondolataidat arra, hogyan keresd az új lehetőségeket és a változtatásra az esélyeket. Olyan kis lelki gyakorlat ez, amit minden reggel elvégezhetsz, és minden napra ad egy löketet, hogy a céljaid felé haladj, hogy elkerüld a megbánást. A döntéseidet egy másfajta álláspontról hozod, nem pillanatnyi hangulatok és félelmek alapján, hanem úgy, hogy látod magad előtt a nagyobb képet, azt, hogy milyen hatással lesznek az életedre.

Ha megkérdezed magadtól rendszeresen, hogy mit szólna a húsz évvel idősebb éned a mostani életedhez, azzal a saját magadhoz való viszonyodat javítod, átváltod pozitívra, elkezded értékelni magad, tisztábbá válnak a céljaid, mindez pedig ahhoz vezet, hogy sokkal nagyobb lesz az önbizalmad, és eltűnnek a belső bizonytalanságaid.

Ezek a kérdések segítenek, hogy ne bánj semmit a halálos ágyadon

A következő kérdéseket tedd fel magadnak mindennap, hogy ne bánj semmit a halálos ágyadon:

  • Boldog vagyok?
  • Örülök az életemnek?
  • Ezt az életet képzeltem el magamnak?
  • Olyan döntéseket hozok ma, amik pozitív hatással lesznek a holnapomra?
  • A napi rutinom arra visz, hogy hosszú távon teljesíteni tudjam a bakancslistámat?
  • A mai nap egy lépéssel előbbre visz a céljaim felé?
  • Kihasználom a legtöbb lehetőségemet?
  • Büszke vagyok arra, ahol tartok az életemben?
  • Teljesnek érzem magam?

A fenti kérdések segítenek abban, hogy napi szinten a pozitív irányba terelődjenek a gondolataid, átalakuljon az élethez való viszonyod. Arra irányítják a figyelmedet, hogy mik az igazán fontos céljaid az életedben, és megtanítanak, hogyan koncentrálj arra, hogy mi az, amiért érdemes küzdened, és mit kell elengedned. Adj a kérdéseknek egy esélyt legalább egy hétig, és meglátod, milyen nagy változást hozhatnak az életedbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top