Életmód

Meghalt a világ leghíresebb matematikusnője

Marjam Mirzakani matematikus, a Fields-érem első női díjazottja 40 éves volt. A Fields-érme a matematika Nobel-díjának számít.

40 évesen elhunyt Marjam Mirzakani iráni matematikus, az első és eddig egyetlen nő, akinek odaítélték a matematika Nobel-díjának is nevezett Fields-érmet. A Stanford Egyetem professzora a rákkal folytatott hosszú küzdelem után szombaton halt meg az Egyesült Államokban.

Marjam Mirzakani 2014-ben az ívelt felületek szimmetriájának kutatásában elért eredményei elismeréseként kapta meg az 1936-ban alapított Fields-érmet, amelyet négyévenként ítél oda a Nemzetközi Matematikai Szövetség kettő-négy, 40 évnél fiatalabb matematikusnak. Nemcsak az első nő, de az első iráni matematikus is volt, aki megkapta az elismerést.

Meghalt a világ leghíresebb matematikusnője

A Stanford elnöke az egyetem honlapján közzétett méltatásában hangsúlyozta, Marjam nagyon korán ment el, de hatása tovább él azon a több ezer nőn keresztül, akiket matematikai és tudományos pályájukon inspirált. “Marjam briliáns elméleti matematikus volt, és szerény ember, aki ha díjat kapott, csak abban reménykedett, hogy az arra bátoríthat másokat, kövessék a példáját. Mind tudósként, mind példaképként jelentőset és maradandót alkotott. Nagyon fog hiányozni itt a Stanfordon és szerte a világban” – fogalmazott Marc Tessier-Lavigne.

Meghalt a világ leghíresebb matematikusnője

Marjam Mirzakani Teheránban született, és ott is szerzett matematikusi diplomát. Fiatalon arról álmodozott, hogy író lesz, de győzött a matematikai problémák megoldása iránti lelkesedése. Az amerikai Harvard Egyetemen doktorált 2004-ben. 2008 óta volt a Stanford Egyetem professzora.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top