Életmód

Ezreket gyilkolt meg a HIV-fertőzött oltóanyag

Harminc éve HIV-vírussal fertőzött vért adtak 1200 betegnek az Egyesült Királyságban, közülük csak 250-en élnek. Úgy néz ki, ők most igazságot találhatnak az évszázad brit egészségügyi katasztrófájában.

Vizsgálatot indít egy 30 éve elkövetett végzetes hiba ügyében a brit kormány. Az Egyesült Királyságban idáig több mint 4500 vérzési rendellenességgel diagnosztizált személyt fertőzött vérrel kezeltek, a páciensek közül 2400-an már nem élnek. Közülük 1200 személyt HIV-vírussal fertőzött vért kapott, akik közül csak 250-en maradtak életben.

A brit egészségügy történetének legsúlyosabb katasztrófájaként ismert incidenst tovább súlyosbítja, hogy az érintetteket és családjukat nem tájékoztatták a kezelés rizikóiról. Mikor a fertőzött injekcióval való kezelésre fény derült, a kórházak a felelősségvállal helyett eltusolták az ügyet.

Azonban Theresa May brit miniszterelnök úgy döntött, ideje kivizsgálni a gyógyszergyártó cég és a brit kormány szerepvállalását a több ezer ember halálát okozó egészségügyi tragédia kapcsán.

A vizsgálat az Egyesült Királyság egészére kiterjed, emellett azt is részletezi, hogy a vizsgálat menetét az érintettek (az életben maradt betegek és az áldozatok családjai) határozhatják meg.

hirado.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top