Életmód

Ne legyél bunkó! – 10 íratlan szabály a tömegközlekedéshez

Szeretsz összesimulni másokkal? Vagy inkább a lökdösődést kedveled, hogy leszállhass?

A tömegközlekedés az esetek kilencven százalékában tényleg tömeget jelent. Mindenki ideges, ingerlékeny, a hőség csak fokozza a rossz közérzetet. Éppen ezért lenne jó, ha néhány íratlan, ám egyértelmű szabályt betartanánk. Nem a BKK, hanem a saját kedvünkért.

1. Amikor le akarnak szállni mások, akkor állj el az ajtóból, vagy szállj le! Ne kelljen félrelökni téged az útból, mert az mindenkinek rossz. Egyszerűen csak nézz hátra, és ha leszállókat látsz, akkor lépj odébb, hidd el, mindnyájan jobban járunk!

2. Ha cigarettázol a megállóban, ami egyébként tilos, de a te dolgod, akkor időben fújd ki a füstöt lécci, és ne akkor tedd meg, amikor felszállsz, mert akkor minden utas kénytelen lesz beszívni.

3. Ha leül melléd valaki a buszon, akkor nem feltétlenül akar hozzád simulni. Kérlek, húzódj egy kicsit összébb, nem kell a bőrünknek összeérnie. Állati kellemetlen az ablakra tapadva utazni csak azért, mert a másik elterpeszkedik.

10 íratlan szabály a tömegközlekedéshez

4. Ne szólj rá arra, aki melletted telefonál, mert semmi közöd hozzá. Te is telefonálhatsz, szíved joga. Ahhoz meg végképp nincs közöd, hogy milyen az sms hangja, sajnálom, ha idegesít, de hiába követeled, nem állítom át. Viseld el, vagy menj odébb!

5. Ha hátizsák van a hátadon, akkor bátran vedd le, vagy fordítsd előre, mert annak, aki mögötted ül, folyamatosan az arcához ütődik. Te sem örülnél ennek fordított esetben!

6. A babakocsinak megvan a helye a buszon, engedd oda a kismamát a gyerekkel, mert akkor jobban elférnek a többiek is, és ezen ne bántódj meg, így lett kitalálva.

7. Ha segíteni akarsz az anyukának a gyerekkocsival való leszállásban, akkor előtte kérdezd meg, hogy akarja-e, ugyanis ha megragadod a kocsit és nagyon taszajtasz rajta, az nem segítség. Lehet, hogy egyedül könnyebben és gyorsabban megoldja!

8. A metrólépcsőn állj jobbra, a többiek had menjenek, ha akarnak, szívük joga. Így mindenki úgy mozgólépcsőzhet, ahogy jólesik.

9. Bátran add át a helyed az időseknek és a kisgyerekeseknek! Jó érzés, próbáld ki egyszer…

10. Felszállásnál várd meg, amíg leszállnak mások. Úgyis csak utána tudsz felszállni, nem érdemes közelharcot vívni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top