Életmód

Tényleg fél órát kell várni az evés utáni csobbanással?

Vajon van tudományos magyarázat a 30 perces szabályra, vagy csak az anyukáink riogattak vele?

Mióta tudatomra ébredtem, tudom, hogy evés után azonnal nem szabad a vízbe menni, minimum fél órát várni kell. Hogy pontosan miért, abban sosem voltam biztos, de kisgyerekként annyira rögzült ez a szabály, hogy azóta is becsületesen betartom. 

 De vajon tényleg nem szabad evés után egyből csobbanni, vagy egy felesleges aggodalomról van szó? Nora Minno dietetikus és személyi edző szerint a 30 perces szabályban van igazság: evés után a test úgy használja fel az erekben áramló vért, hogy az is az emésztést segítse, ezért előfordulhat, hogy úszás alatt a karokba és a lábakba nem jut elég vér, és görcs alakulhat ki.

Tényleg fél órát kell várni az evés utáni csobbanással?

 Ez tehát a tudományos magyarázat, de tulajdonképpen tapasztalati alapon sem hülyeség fél órát várni az úszással evés után: gondolj bele, lenne kedved tele hassal futni indulni? A dietetikus ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy az sem mindegy, mit eszünk. A strandon is ajánlatos kerülni a túl zsíros és cukros ételeket (még akkor is, ha ez meglehetősen ellentmond a magyar strandkultúrának), és fokozottan figyelni kell a hidratálásra. 

thekitchn

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top