Életmód

10 házi praktika, amely azonnali enyhülést hoz a szúnyogcsípésre

A legszebb, legromantikusabb nyaralást is tönkre tudják tenni az undok, idegesítő szúnyogok. Ráadásul nemcsak a zümmögésük idegőrlő, de a csípésük okozta fájdalom és viszketés is nehezen elviselhető. Ráadásul egyre többen allergiásak a szúnyogcsípésre extrém módon.

Ha gyorsan kell a szúnyogcsípésre enyhülés, és nincs kéznél a jól bevált gyógyszertári krém, nem kell kétségbeesni, hiszen számos népi gyógymód létezik. Ezek több-kevesebb sikerrel segítenek is levinni a szúnyogcsípés okozta gyulladást, bőrpírt, s így enyhítenek a viszkető érzésen is.

A leghatásosabb módszerek szúnyogcsípés ellen

  • Jég: egy ruhazsebkendőbe csavart jégkocka hozhat pillanatnyi enyhülést, pár percre jegelheti a viszkető bőrfelületet.
  • Nyál: ha tényleg semmi más nem áll hirtelen rendelkezésre, és gyorsan kell a segítség. Célozzuk meg a feldagadt csípést, és hagyjuk rajta egy kicsit.
  • Fogkrém: a legjobb, ha mentolos fogkrémet választunk. Ráhalmozunk egy keveset a szúnyogcsípésre, és hagyjuk, hogy 15-20 perc alatt megszáradjon, mielőtt lemossuk.
  • Méz: antibakteriális hatásának köszönhetően jól alkalmazható a rovarcsípések okozta bőrpír ellen. A leghatékonyabb a szúnyogcsípésre, ha szódabikarbónával keverjük.
  • Citrom: a népi bölcsesség úgy tartja, hogy ha egy karika citromot teszünk a szúnyogcsípés helyére, elkerülhetjük, hogy bepirosodjon vagy feldagadjon a bőrünk.
  • Hagyma: a nagyi házi praktikái közül persze nem hiányozhat a hagyma sem a szúnyogcsípés kezelésére. Az enyhülés ,amit egy szelet vöröshagyma hozhat a viszketésre, némileg kompenzálja majd a környezetünkben terjengő kellemetlen illatokat.
  • : egy pohár vízben oldjunk fel egy evőkanálnyi sót, majd egy vattakorong segítségével borogassuk be a szúnyogcsípés helyét. Csökkenti a bőrpírt és a viszketést.
  • Teafaolaj: a gyógyszertárakban, herbáriákban és drogériákban beszerezhető teafaolaj. A teafa leveleiből készített illóolaj nagyszerűen enyhíti a kisebb bőrirritációkat, így a szúnyogcsípés ellen is hatásos lehet.
  • Fokhagyma: a népi gyógymódok közül ez az egyik legkellemetlenebb illatokkal járó metódus, de a néphiedelem szerint hatásos lehet: dörzsöljük be a szúnyogcsípést egy gerezd fokhagymával, és enyhül a viszketés. Ami még hatékonyabb lehet: együnk naponta egy gerezd fokhagymát, ami a szúnyogokat távol tartja.
  • Aloe vera: híresen hatékony gyulladáscsökkentő, használjunk akár gélt, akár magát a növényt, rövid időn belül eltünteti a szúnyogcsípés okozta gyulladást.
10 házi praktika, ami azonnali enyhülést hoz a szúnyogcsípésre

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top