Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Életmód

Áramfogyasztási rekord jöhet a kánikula miatt

Csütörtökön mintegy 500 megawattal magasabb volt a hazai villamosenergia-rendszer csúcsterhelése, mint egy átlagos nyári napon. Idén ez volt a legmagasabb érték, de ha tovább tart a meleg, még nagyobb lehet.

Idén nyáron eddig csütörtökön volt a legnagyobb az ország áramszükséglete, de a többéves áramterhelési csúcs nem dőlt meg – közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. 

Az elmúlt napokban tapasztalható kánikula hatására a hazai villamosenergia-rendszer csúcsterhelése csütörtökön elérte a 6199 megawattot. Ez egy átlagos, nem kánikulai nyári hétköznaphoz képest mintegy 500 megawattal nagyobb csúcsidei rendszerterhelést jelent. Idén ennél magasabb nyári értéket még nem regisztráltak.

A teljes bruttó felhasznált energiát tekintve az ország fogyasztása mintegy 4-5 százalékkal volt magasabb csütörtökön, mint egy átlagos nyári hétköznapon.

A tavalyi nyári terhelési csúcs 6366 megawatt volt, amit június 24-én, 28,3 Celsius-fok napi átlaghőmérséklet mellett mértek. Ezt a csütörtöki adat nem közelítette meg.

A Mavir tapasztalatai szerint általában június eleje és július közepe között a legnagyobb a nyári áramszükséglet, a legnagyobb terhelés a hosszan, több napon át tartó kánikulában, rendszerint hétköznapokon következik be.

Az eddigi nyári rekord csúcsterhelést a Mavir 2015-ben mérte, akkor július 8-án a rendszerterhelés elérte a 6457 megawattot. A téli rekordot az idén január 11-én mért 6780 megawatt terhelés jelentette.

A rendszerirányító idén a nyári hónapokra hétvégenként és ünnepnapokon 4100-5900 megawatt, munkanapokon 5100-6400 megawatt közötti bruttó csúcsértékeket becsült a korábbi statisztikai adatok alapján. Ha a következő 2-4 hétben napokon át tartó, folyamatos kánikula lesz, akkor ezeknél az értékeknél magasabb csúcsterhelés is lehetséges.

A korábbi években mindig magasabb téli és alacsonyabb nyári csúcsterhelés az elmúlt időszakban egyre inkább megközelítette egymást. A Mavir 2015-ben tapasztalta először, hogy a nyári rendszerterhelés értéke meghaladta a téli csúcsértéket, ennek oka főként a korábbinál jóval több klímaberendezés.

 

Címlap

top