Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Életmód

Ennek örülni fogsz, ha diákhiteled van

Több mint egy százalékkal csökken a szabad felhasználású diákhitel kamata júliustól.

Rekordalacsonyra, 2,3 százalékra csökken a szabad felhasználású Diákhitel1 kamata július 1-jétől. A kölcsön kamata eddig 3,35 százalék volt – jelentette be Bugár Csaba, az MFB-csoporthoz tartozó Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója.

A csak képzési költségre fordítható Diákhitel2 ügyfelekre eső része továbbra is 2 százalék, de a kamatlábat 3,9 helyett 3,45 százalékban határozták meg. Ez azt jelenti, hogy a hitelt felvevőket változatlanul fix 2 százalék terheli, az ezen felüli kamatrészt az állam állja kamattámogatás formájában.

 A Diákhitel1 esetében havi 15 és 50 ezer forint közötti összeg igényelhető az ügyfél által meghatározott célra, míg a kizárólag a képzési díjra fordítható Diákhitel2 felvehető összegének maximuma az adott képzésre meghirdetett önköltségi díj.

Egy korábbi felmérés szerint a diákhitelt igénybe vevők 52 százaléka a kölcsön nélkül nem tudta volna befejezni felsőfokú tanulmányait.

Bugár Csaba azt mondta: az indulás óta összesen mintegy 380 ezren vettek fel diákhitelt, a kihelyezett hitelösszeg pedig meghaladta a 305 milliárd forintot. Évente 20 milliárd forint körüli összeget folyósítanak.

Az érintettek 40 százaléka már visszafizette a hitelt. Az adóhatóságnak tavaly behajtásra átadott ügyek aránya 1,6 százalékos volt a törlesztők számához viszonyítva.

Címlap

top