Életmód

Azt hiszed, ez már a kánikula? Kaliforniában 52 fokot mértek

Extrém meleg van Kaliforniában, ahol 52 fokos hőséget is mértek. A rettentő kánikula miatt több repülőjáratot is törölni kellett, a boltokban pedig letakarják a kilincseket, nehogy égési sérüléseket okozzanak.

Hőség tombol az Egyesült Államok déli és délnyugati államaiban, de leginkább Új-Mexikóban, Arizonában, Nevadában és Kaliforniában szenvednek a hőhullámtól. Az arizonai Phoenixben 50 Celsius fokot, a nevadai Las Vegasban 45 fokot mérnek. A kaliforniai Halál Völgye nemzeti parkban 52 fok van. Ez az a völgy egyébként, ahol minden júliusban – gyakorlatilag a forróság tetőzésekor – megrendezik a Badwater nevű, 217 kilométeres ultramaratont. Ebben a melegben az aszfaltról visszasugárzó hő elérheti a 80-90 fokot is.

A rettentő kánikulában minden éget

A hőség bizonyos fokig már most megbénította az életet az érintett államokban. Kalifornia északi vidékén tarlótüzek lobbantak lángra, az American Airlines légitársaság a hőség miatt legalább negyven járatot törölt a phoenixi repülőtéren, ahol hétfő estére leállt a forgalom. A phoenixi boltokban sok helyütt a kilincseket letakarják, hogy ne okozzanak égési sérüléseket, a televíziókban és rádióadásokban a szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy kisgyermekeket ne vigyenek a játszóterekre, mert megéghetnek a tüzesre forrósodott játékoktól.

Azt hiszed, ez már a kánikula? Kaliforniában 52 fokot mértek

Utah államban arra figyelmeztetik a hegymászókat és a kirándulókat, hogy a nagy kánikula miatt kifejezetten veszélyes a sziklás vagy a sivatagos vidékekre indulni. A kaliforniai Los Angelesben a polgármester hivatala bejelentette, hogy egy tucat olyan helyiséget nyitnak meg a városban, ahol a légkondicionált otthonokkal nem rendelkezők hűsölhetnek.

Az amerikai meteorológiai szolgálat szerint szerdáig semmiképpen nem enyhül a hőség, sőt a San Fernando völgyben például várhatóan évszázados rekord dől meg.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top