Életmód

Magukat is megszívatták a WannaCry kitalálói

Már egy ideje suttognak az interneten arról, hogy a múlt hónapban az interneten végigsöprő zsarolóvírus mögött Észak-Korea állhat. Erre jutott a BBC is, illetve arra, hogy nem férnek hozzá pénzükhöz a hackerek.

Hírszerzési forrásokra hivatkozva írja azt a BBC, hogy Észak-Korea állhat a májusi, világméretű internetes támadás mögött. Kisebb becslések szerint is legalább 300 ezer számítógépet fertőzött meg a kártevő, és ennyi felhasználótól kért váltságdíjat a titkosított adatok feloldásáért a WannaCry nevű zsarolóvírus. Egy magyar cégtől például 4,5 millió forint váltságdíjat kértek bitcoinban.

 

Észak-Korea állhat a háttérben
Észak-Korea állhat a háttérben

A Washington Post szerint a hackerek még nem nyúltak hozzá az összegyűjtött váltságdíjakhoz, aminek több oka is lehet. Egyik, hogy a virtuális pénz mozgását egy kisebb programhiba miatt nyomon lehet követni, a másik pedig abból adódik, hogy a bitcoinokat valódi pénzre váltó vállalkozások nem lennének hajlandók kifizetni a váltságdíjakat a hackereknek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top