Életmód

A Facebook álbarátságai akadályozzák az igazi barátságokat

Online simán követjük, töröljük az embereket, aztán szemtől szemben úgy csinálunk, mintha mi sem történt volna. Úgy tűnik, hogy annyira átadtuk már magunkat a közösségi média illúziójának, hogy személyesen elfelejtettünk konfrontálódni az ismerőseinkkel.

Nem ismerünk senkit igazán online

Lehet, hogy ismerős a következő helyzet: a legjobb barátnőddel (a valóságban) épp most tettétek le a telefont, átbeszéltétek mélységeiben a párkapcsolatát, és hogy miért akar szakítani a pasijával. Sírt a telefonban, és szinte a csontjaidban érezted, milyen nehéz szituációban van. Majd a telefonálás után megnézed a Facebookot, és látod, hogy kitett egy képet kettőjükről nyaralás közben, amin felhőtlenül boldognak tűnnek. A kép alatti kommentek mind arról szólnak, hogy milyen cukik együtt, és mindenki örül, hogy ilyen jó párkapcsolatot is látni manapság a világban. A barátnőd pedig válaszolgat a kommentekre, hogy hát igen, csodálatos párja van. Te pedig összezavarodva becsukod inkább az egész internetet.

Pedig van értelme ennek, csak kicsit mögé kell nézni a konkrét tetteknek. Olyan képet akarunk közvetíteni magunkról online, amilyenné szeretnénk válni. A Facebook ezért általában tele van napsütéssel és pillangókkal, a drámák jó messzire elkerülik. Te tudod, hogy a barátnőd kisírt szemekkel olvassa épp a gratuláló kommenteket, de a többi ismerőse, akik csak a Facebookon követik, azt látják, hogy sosem volt még boldogabb a kapcsolata.

A közösségi média hamis barátságai akadályozzák az igazi barátságokat

A közösségi oldalak abban a tévhitben ringatnak minket, hogy közel állunk azokhoz az emberekhez, akikről igazából alig tudunk valamit. Csak annyit, amennyit mutatnak magukról, ami nem tartalmaz valós információkat. Ha végiggörgeted a barátaid listáját Facebookon, azt gondolhatnád, hogy jó kapcsolatod van ezekkel az emberekkel, de ha valami tragédia történne az életükben, felhívnának téged? Vagy megvan egyáltalán a számuk neked?

Figyelj a hamis intimitásra!

A közösségi oldalak nem lennének ennyire szórakoztatóak, ha nem látnánk mindenféle intim részletet mások életéből. De azért azt is fontos megérteni, hogy ez nem ugyanaz az intimitás, mint amikor a valóságban kapunk a barátaink magánéletéről belső információkat.

Ha csak a celebekre gondolsz, akiket követsz ezeken az oldalakon, úgy érezheted, közelebb kerültek hozzád, mert tudod, mit szeretnek enni, és milyen cukik a gyerekeikkel közös fotókon. Tudod, hogy nemrég halt meg a nagypapájuk, és bár sosem találkoztál velük, magadban kicsit meg is gyászoltad a hozzátartozóikat. Mind így működünk: attól, hogy valóságshow-szerűen követjük egymás életét, úgy érezzük, közel vagyunk egymáshoz. Pedig szó sincs erről.

 

Gyomláld ki a műbarátokat, hogy igazi kapcsolatokat tudj építeni!

Nem kell törölni magad minden létező közösségi oldalról, mert a Facebook és társai a mai élet részei, és fontos felületté váltak akár munka szempontjából is. De ettől még megválogathatod, hogy kinek a posztjait szeretnéd beengedni az életedbe. Ha minden netes zajt befogadsz, akkor elvágod magad az igazi kapcsolatoktól, ezért érdemes tüzetesen átnézni a barátok listáját és kigyomlálni azokat, akikhez a világon semmi közöd nincs. Gondolj úgy erre, mint amikor szelektálod a ruháidat, fel is teheted ugyanazt a kérdést, mint lomtalanításkor: “Örömet lelek benne?” vagy azt, hogy “Beszéltem ezzel az emberrel az utóbbi fél évben?” Ha nem, akkor töröld nyugodtan.

Nem fogsz lemaradni semmiről

Amikor szelektálsz az ismerőseid között, azt érezheted, hogy le fogsz maradni valamiről, ha nem tartasz meg mindenkit. Pedig nem így van. Ha ezek az emberek elég fontosak lettek volna neked, akkor nem törölnéd őket, hanem inkább felvennéd a kapcsolatot velük. Nem vesztesz semmit, ha egy ismeretlen ismerős nyaralós fotóiról lemaradsz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top