Életmód

Ahol evőtáborokban hizlalják a menyasszonyokat, hogy elég kívánatosak legyenek

A 7-14 éves gyereklányok hetekig a sivatag közepén táboroznak, naponta pedig 16 ezer kalóriát fogyasztanak. Négyszer annyit, amennyit egy testépítő.

Anyukám azt mondta, mikor hazajövök, csodaszép nő leszek” – újságolja izgatottan a 14 éves Tijanniya Mint Tijani a Marie Claire újságírójának. A mauritániai iskolás lány egyike annak az öt lánynak, akiknek szülei úgy döntöttek, az iskola után “evőtáborba” küldik gyermeküket, hogy kívánatos menyasszony lehessen belőlük.

Ahhoz, hogy igazán “kívánatosak” lehessenek, a nyurga mauritániai kamaszlányoknak naponta 16 ezer kalóriát kell magukba tömniük, négyszer annyit, mint egy profi testépítőnek. És, ha ez nem megy magától, vagy a lányok megmakacsolnák magukat, ott a tábor felügyelője. Az idősebb nő fejenként 155 dollárt kap a lányokért, egész pontosan azért, hogy a kívánt méretre hizlalja őket, és ehhez az 50 éves Aminetou Mint Elhacen a veréstől sem riad vissza.

Az ország, ahol evőtáborokban hizlalják a menyasszonyokat, hogy elég kívánatosak legyenek

Nagyon szigorú vagyok, igen. Néha meg kell őket verni vagy kínozni ahhoz, hogy megegyék a napi adagjukat. Ha ez sem segít, elzárom a lázadót, és meggyőzöm arról, hogy a sovány nők nem érnek semmit” – mondja büszkén Elhacen, aki kikéri magának, hogy a módszereit gyermekbántalmazásnak nevezzék. “Az egész a lányok érdekében van. Hogy találnának férjet szerencsétlenek, ha csontosak?”

Hurkák, redők, striák

Mindezt azért, mert Mauritániában, ebben a kis afrikai országban a szépségideál szöges ellentéte annak, ami nálunk van. Itt nem a kilógó bordák, a lapos hasak vagy a bikinihidak számítanak szépnek, hanem a hurkák, a redők és a striák. Minden mennyiségben. Évszázados hagyományról van egyébként szó, aminek gyökerei egészen a mórokig nyúlnak vissza. Akkoriban a túlsúlyos feleség büszkeség volt a férjének. Annak a bizonyítéka, hogy még ezen a kietlen vidéken is elég élelmet szerzett ahhoz, hogy jól tartsa családját.

A 2000-es évek elején úgy tűnt, a “minél nagyobb, annál szebb” hagyománya, és vele együtt a kényszeretetés egyszer és mindenkorra eltűnik az országból. Csakhogy 2008-ban egy katonai puccs részeként eltávolították az ország demokratikusan választott kormányát, az új vezetés pedig ragaszkodott a hagyományokhoz. Így aztán az evőtáborok és a kényszeretetés ma újra virágzik Mauritániában, függetlenül attól, hogy ezek elszenvedői, a fiatal lányok már egyáltalán nem vágynak erre.

A 14 éves Tijanniya, aki ha felnő, franciatanár szeretne lenni, elárulja, hogy imád sportolni, és retteg attól, hogy a tábor végére olyan hatalmasra hízik, hogy már nehezére esik majd a futás. Beszél arról is, hogy az étellel csalni nem lehet, és jobban is jár az, aki becsülettel elfogyasztja az adagját, a szigorú táborvezető ugyanis még akkor is megeteti a lányokkal a fejadagjukat, ha kihányják. 

Olvass még többet a szépségideálról az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top