Életmód

Így készítsd fel a hajad a nyári megpróbáltatásokra

Nyaranta egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk bőrünk védelmére, magas faktorszámú krémeket vásárolunk, a kánikulában árnyékban tartózkodunk. Eközben elfeledkezünk a hajunkról, amely legalább ugyanolyan veszélynek van kitéve nyáron, mint a bőrünk. A káros sugarak a hajkoronánkra is rossz hatással vannak. Az UV sugarak mellett a klóros és sós víz is kártékony lehet.
Így készítsd fel a hajad a nyári megpróbáltatásokra

Gyakori probléma egy jól sikerült nyaralás után, hogy a haj kezelhetetlenné, szárazzá válik, töredezett és a színe is megfakult

Ha egészséges hajkoronát szeretnénk nyáron is, jobb megelőzni a problémákat, mert utána hosszú hónapokba telhet, mire hajunk visszanyeri régi fényét. A haj a bőrrel szemben nem rendelkezik megújuló képességgel. Az UV sugárzástól könnyen megsérülhet a lipid takarója, ahol a sejtek oxidálódhatnak és helyettük nem jönnek létre újabbak, a haj durvább lesz, veszít fényéből. Az UV B sugarak a hajszálak legmélyebb rétegeibe hatolva roncsolják a szerkezetet. Az erős napsugárzás hatására a szintadó pigmentek oxidálódhatnak, nem termelődik új festékanyag, a szín kifakul, veszítve ezzel a haj természetes védekezőképességéből.

Hogyan védhetjük hajunkat?

Mint minden évszakban, így nyáron is kívülről védeni, belülről táplálni érdemes a hajkoronát.

Már a tavaszi időszakban megkezdhetjük a hajhagymák belső táplálását. Elsősorban megfelelő táplálkozással, de ha így nem tudjuk biztosítani a komplex tápanyagigényt, akkor javasolt a tudatos pótlásról való gondoskodás, akár kúraszerűen is. Már elérhetőek olyan komplex étrend-kiegészítők, melyek vitaminokkal és ásványi anyagokkal készítik fel a hajat a nyárra. Az ilyen kúrák alatt a fejbőr felfrissül, a hajtövek megemelkednek, a fejbőr hidratálttá és egészségesebbé válik.

A külső védelem érdekében viseljünk fejfedőt! Védjük hajunkat sapkával, kalappal vagy kendővel, melyek nem csupán a külső védelemre szolgálhatnak, hanem divatosak is. Számos drogériában kaphatóak UV szűrős hajápolók, ezeket is érdemes beszerezni nyaralás előtt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top