Életmód

Hulladékcsökkentés házi tusfürdővel és házi mosogatóporral

Kipróbáltunk néhány receptet a mosogatópor elkészítésétől a házi tusfürdőig. Csináld utánunk, hiszen nem bonyolult, és a háztartásod által termelt szemétmennyiség csak csökken!

A környezettudatosabb életmód felé az első lépés, hogy szelektíven gyűjtjük a szemetet, aztán a második az, hogy magát a szelektív szemetet is próbáljuk csökkenteni. Na, de hogyan? Az egyik módszer például, ha a háztartásban rendszeresen használt tisztálkodó és tisztítószereket mi magunk készítjük el. Házilag mosószer? Házilag tusfürdő, amivel ráadásul élmény is a fürdés? Nem nagy ördöngösség, és időben sok elkészíteni őket! Megmutatjuk, hogyan csináld!

Mosogatópor – csak keverd össze!

Kezdjük először talán a mosogatóporral, hiszen ezt nem kell főzni, nem kell kotyvasztani, egyszerűen csak a megfelelő arányban össze kell keverni az összetevőket.

Mire lesz szükségünk?
4 egység mosószóda
2 egység só
2 egység szódabikarbóna
1 egység citormsav
1 egység nátrium-perkarbonát

A nátrium-perkarbonát oxigénes fehérítő vagy fehérítő-só néven ismert, a drogériák tisztítószeres polcain is megtalálhatod zacskós kiszerelésben. Az anyukák rendszeresen használják a mosható pelenkák ammóniamentesítéséhez, meleg vízben kipezseg, így tisztít. Szódabikarbónát patikában érdemes venni, citromsavat pedig a netes háztartási bioboltokból tudtok rendelni.
Nem kell mást tenned, mint az alapanyagokat a megfelelő arányban összekeverni. Én a kész keveréket egy csatos üvegben tárolom, és kanállal adagolom a mosogatógép tartályába.

Tipp: Ha mégsem tisztít megfelelően, ez programfüggő is, akkor citromsavból érdemes még a keverékhez tenni.

Hulladékcsökkentés házi tusfürdővel és házi mosogatógép porral

Mosószer

Elő a legnagyobb fazekat, és indulhat is a mosószerkészítés.

Mire lesz szükségünk?
egy fél mosószappan
500 g mosószóda
fehér ruhákhoz 3 ek. szódabikarbóna
5 liter víz

Hulladékcsökkentés házi tusfürdővel és házi mosogatógép porral

A vizet tegyük fel melegíteni, miközben a szappant lereszeljük. A meleg vízbe ezután beleszórjuk a szappanreszeléket, majd tovább melegítjük, kavarással segítjük a szappan mielőbbi feloldódását. Mikor a szappan felolvad, a víz opálos, tegyük bele a mosószódát, és ha fehér ruhákhoz készül a keverék, akkor a szódabikarbónát is. Mikor kihűlt, csak üvegekbe kell önteni.

Tipp: a szappant és a mosószódát SOHA ne tegyük egyszerre a meleg vízbe, mert habozni, pezsegni kezd.

A makacs foltokat úgynevezett marhaepeszappannal dörzsöld be, és nedvesen tárold a mosásig, így a házi mosószerrel is tiszták lesznek.

Tusfürdő, végtelen variációk

A havonta megvásárolt tusfürdők flakonjai mind a szemétben végzik, növelik a műanyag hulladék mennyiségét. Megoldás lehet, ha áttérünk a szappanra, de sokan érthető módon ragaszkodnak a krémes tusfürdőkhöz. Nekik lehet megoldás, ha szappanból, vízből és olajból házilag főznek maguknak krémtusfürdőt.

Mire lesz szükségünk?
4 dl víz
80 g natúrszappan
2 ek. olaj

A szappant reszeld le, nem kell a legkisebb reszelőn, a lényeg, hogy a kisebb darabok hamarabb feloldódnak. A legjobb natúr vagy természetes szappant használni, a boltok polcain 200 forintért vásárolható natúr szappanok tökéletesek, én a múltkor egy hipermarketben vett, 300 forintos olívaolajos szappannal dolgoztam, és azzal is működött a recept.

Míg a szappant reszeled, tegyél fel a tűzhelyre 4 dl vizet. Mikor a víz meleg, öntsd bele a szappanreszeléket, és kavargasd. Nem kell, hogy a víz forrjon. Mikor a szappan teljesen elolvad, és egy opálos, de híg masszát kaptál, vedd le a tűzhelyről. Mikor picit ült, tegyél bele két evőkanál olajat. Az olaj lehet lenmagolaj, bioboltokban kapható mandulaolaj, olívaolaj vagy ami éppen van otthon.

Tipp: ha túl sűrű lesz, akkor egy picit melegítsd újra, és keverj hozzá még egy kis vizet. Elsőre érdemes nem kicsi üvegekbe, hanem széles szájú csatos befőttesüvegbe tölteni, mert így, ha kicsit sűrűbb lesz is, fürdéskor ki tudjuk varázsolni az üvegből.

Hulladékcsökkentés házi tusfürdővel és házi mosogatógép porral

Még néhány trükk!

  • Ugyan nem a házilag elkészíthető kategória, de sokat csökkenthet a háztartási hulladékon, ha a nagyflakonú öblítőkről áttérünk a mosóparfümre. Ezekből az illatos kis üvegcsékből egy deci vízhez 10-20 cseppet kell önteni, és a mosógép öblítő tartályába tenni.
  • Vízkőmentesítésre a drága vegyszerek helyett használjunk ecetet. Kifőzhetjük vele a vízforralót, de akár a kávéfőzőt is.
  • Rendszeresen van dugulás a mosogatókagylódnál? Sorra vásárolod az ezt elhárító vegyszereket? Ha megszűnt a dugulás, és azt szeretnéd, hogy ne jöjjön többé vissza, akkor önts havonta egyszer meleg vízzel elkevert ecetet és  szódabikarbónát a lefolyóba!
Hulladékcsökkentés házi tusfürdővel és házi mosogatógép porral

1. Mosószappan, Caola, 299 forint
2. Natúrszappan, Nivea, 249 forint
3. Mosóparfüm többféle illatú 100 ml, Bolyhoska 2890 forint
4. Csatos üveg, Jysk 600 forint
5. 10 literes fazék, IKEA 7490 forint
6. Marhaepeszappan folttisztításhoz, Bolyhoska 690 forint
7. Csatos üveg, IKEA 795 forint

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top