Életmód

5 lépés a környezetbarátabb háztartásért

Nem is gondolnánk, mennyit tehetünk a környezetvédelem érdekében, ha pár apró, mindennapi szokáson változtatunk.

Ha lehet, anyaként még jobban érzi az ember, hogy mennyire igaz: a bolygót nem a szüleinktől örököltük, hanem az unokáinktól kaptuk kölcsön. Ha tenni szeretnél a Földért, akkor kezdd a saját környezetedben, mindennapjaidban! Például ezzel az öt egyszerű és sokszor csak kicsinek tűnő lépéssel, amellyel közelebb kerülsz egy környezetbarátabb élethez.

5 lépés a környezetbarátabb háztartásért

1. Szelektáld a hulladékot!

Nem minden szemét, hiszen sok hulladék újrahasznosítható. A gyűjtőszigetek és a társasházi szelektív szemétgyűjtés ellenére sokan még mindig nem válogatják külön a papírt, a műanyagot. Nézz utána, a te környezetedben hol és hogyan tudod szelektíven gyűjteni a szemetet. Gyűjtőszigetek vannak? Esetleg háztól viszik el a szelektív hulladékot? Az ehhez szükséges zsákot az önkormányzatnál tudod igényelni? Pár telefon, de megéri. Ha megvan, hogyan kell gyűjteni, akkor pedig szerezz be néhány nagyobb kukát, ebbe kerüljön a papír, a műanyag és a fém – nem is gondolnád, de a gyerekek kifejezetten élvezik és nagyon hamar megtanulják, így a mindennapjaik szerves, természetes része lesz a válogatás.

2. Vásárolj tudatosan!

Sok a műanyag és papírhulladék? Akkor ideje változtatni a vásárlási szokásaidon! Legyél tudatosabb! Tervezd meg a vásárlást, vigyél magaddal textilszatyrot, textilzsákot, a szeletelt felvágottnak, húsnak pedig többször használatos műanyag dobozt. Nem is gondolnád, de a legtöbb boltban kedvesek és nyitottak erre a környezettudatos szemléletre. Amiből létezik üveges kiszerelés, például joghurtból, válaszd azt. Tejet vásárolj kimérten, saját üvegben helyi termelőtől, így ráadásul a költséges és környezetterhelő szállítást és csomagolást is megspórolod, és egészségesebb termékhez jutsz. Elgondolkoztál már azon, miért rakod az egy fürtön lógó banánokat zacskóba? Szokj le az ilyen teljesen felesleges dolgokról!

3. Eldobhatós helyett mosható!

Annyi eldobható dolgot használunk, amelyek moshatóval is helyettesíthetőek lehetnek. Felejtsd el a papírtörlőt, szokj vissza a konyharuhára. A gyerek eldobható pelenkáját és a női intimbetéteket is modern, mosható termékekre cserélheted, de ugyanez igaz az arctisztításhoz használt vattakorongokra is.

5 lépés a környezetbarátabb háztartásért

4. Mosószer és tusfürdő házilag

Házi mosószert például főzhetünk mosószappanból és mosószódából, de tusfürdőt is készíthetünk szappanból és olajokból egy kis illóolajjal megspékelve, sőt, akár még mosogatógépbe való port is keverhetünk.

5. Komposztálj!

Ha már kellően belejöttél a szelektív hulladékgyűjtésbe, akkor bizony fel fog tűnni, hogy egy héten csak pár zsák szemét keletkezik, és ennek is nagy része háztartási zöldhulladék. A következő fokozat, hogy ezt komposztálod, így újrahasznosul, és nem kerül a szeméttelepre. Manapság már vehetsz konyhai komposztálót is, ami előny egy társasháznál a nagyvárosban, de kertes házban akár magad is építhetsz egyet.

(Fotó: Séllei Lilla)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top