Életmód

Smoothie-szívektől a joghurtkockáig – egészséges finomságok kevés hozzávalóból

A házilag elkészíthető fagyikon túl most valami egészen újat mutatunk. Ezekkel az egészséges, kevés alapanyagot igénylő hűsítő finomságokkal garantáltan elkápráztatsz majd mindenkit. Próbáld ki őket!

Nyakunkon a nagy nyári melegek, jó, ha van olyan finomság is a tarsolyunkban, amiből bármikor, bármennyit megehetünk mindenféle rossz érzés nélkül. Ezeknek a hűsítőknek az elkészítése ráadásul csak néhány percet és 1-2 óra fagyasztást igényel, igazi gyümölcsből készülnek, ami nem csak finommá, de nagyon egészségessé is teszi őket. Próbáld ki, nekünk bejöttek.

Smoothie-szívek

Smoothie-t készíteni a világ legegyszerűbb dolga: az összeválogatott gyümölcsöket fogjuk, és összeturmixoljuk. Ha ezzel megvagyunk, akkor nincs is más dolgunk, mint jégkockatartóba önteni és megfagyasztani ezt a sűrű keveréket.

Így készíts egészséges, házi hűsítő finomságokat, kevés hozzávalóból

Ha megfagyott, rengetegféleképpen felhasználhatjuk. Például megehetjük csak úgy magában, mert a gyümölcsjégkocka önmagában is isteni, de rátehetjük dísznek vanília- vagy csokifagyira. Ahogy lassan elkezd ráolvadni, olyan lesz, mint egy gyümölcsöntet, ami nagyon finom ízt ad neki. De beletehetjük limonádéba, így az egyszerű innivalónk szuper finom és különleges gyümölcsös nyári hűsítővé válik.

TIPP: Ha nem turmixolod össze teljesen a gyümölcsöt, hanem kicsit darabosra hagyod, akkor még jobban fog kinézni, ahogy lassan kiolvad a limonádéban.

Így készíts egészséges, házi hűsítő finomságokat, kevés hozzávalóból

Jégkrém

Szükséged lesz gyümölcsre és natúr joghurtra. Először készítsünk el egy smoothie-t mindenféle piros gyümölcsökből, utána pedig keverjük hozzá a joghurtot. Minél több a joghurt, annál lágyabb és krémesebb lesz a jégkrémünk. Ha kicsit szeretnénk felturbózni, akkor keverhetünk bele nagyobb gyümölcsdarabokat, csokit, apróra tört kukoricapelyhet, hogy ropogós is legyen benne, de tulajdonképpen bármit, amit szeretünk.

TIPP: A legegyszerűbb, ha szerzel pár száz forintért jégkrémformát, de akár pici műanyag pohárba is teheted az alapanyagod, a lényeg, hogy ne felejts el pálcát tenni bele. A fagyiformából úgy tudod szépen kivenni, ha 1-2 percig hideg vizet engedsz rá. Kicsit megmozgatod, és kihúzod belőle. Puha műanyagpohárból még ennél is egyszerűbb lesz kivenni a saját készítésű jégkrémedet.

Így készíts egészséges, házi hűsítő finomságokat, kevés hozzávalóból

Joghurtkocka

Egy igazi műalkotás, amit egyébként körülbelül három perc összerakni. Vegyünk egy jégkockatartót, tegyünk bele gyümölcsöket, és öntsük le natúr joghurttal. Ennyi az egész – és persze az az idő, amíg megfagy.

Így készíts egészséges, házi hűsítő finomságokat, kevés hozzávalóból

TIPP: Ha egy picit megnyomkodod a gyümölcsöket, amikor rákanalazod a joghurtot, akkor meg is színezi, és nagyon jópofa mintája lesz. Mi szedret, málnát és meggyet tettünk a kockákba, de akár narancsból, ribizliből vagy banánból is csinálhatsz, ha jobban szereted.

+1: Ha nagyon natúr az íze a kockáknak, akkor fagyasztás előtt érdemes hozzákeverni egy pici mézet, a gyümölcsök levét, csokit vagy bármit, ami belefér a formákba. Ha még különlegesebbé tennéd, akkor rétegezheted is a hozzávalókat. Tegyél a kocka aljára egy kis kekszmorzsát, rá egy réteg joghurtot, utána egy kis gyümölcspépet és megint joghurtot. Ehhez viszont érdemes szilikon jégkockakészítőt beszerezni, mert abból könnyebb kifordítani, és nem törik meg a kekszréteg.

Így készíts egészséges, házi hűsítő finomságokat, kevés hozzávalóból

Jégkása gyümölcsléből

A nyár nagy kedvence a jégkása, mert amellett, hogy hideg, jó szomjoltó is, és ha megolvad sincs semmi gond, mert úgy is nagyon finom. Ha nincs jégkásagépünk, akkor kicsit macerásabb elkészíteni házilag a kását, de nem lehetetlen. A jégkásához nem kell sok hozzávaló, csak gyümölcslé és egy műanyag tálka. A gyümölcslét – ami lehet sima vagy vegyes is – öntsük a tálba, tegyük be a mélyhűtőbe, és időnként keverjük meg. Az első keverést nem árt fél- háromnegyed óra elteltével elkezdeni, utána 15-20 percenként érdemes ránézni, ha kell, alaposan keverjük meg. Egy adagot mi összesen háromszor kevertünk össze, így szép, sűrű kásaszerűvé fagyott.

Így készíts egészséges, házi hűsítő finomságokat, kevés hozzávalóból

TIPP: Ha van elég türelmed, akkor nagyon vagány színes jégkását is készíthetsz. Ehhez csak annyit kell tenned, hogy több kis tálban fagyasztasz különböző színű gyümölcsleveket. Ha mind megfelelő sűrűségű, akkor egy kanállal szépen egymásra rétegezed egy üvegpohárba, és már kész is.

Így készíts egészséges, házi hűsítő finomságokat, kevés hozzávalóból

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top