Életmód

Nem lusta vagy, csak szelektíven motivált, ha nem vagy elég sikeres

Amikor megnézed az életedet, valószínűleg neked is átfut az agyadon, hogy lehetne több pénzed, lehetnél vékonyabb, lehetnél sikeresebb a munkádban, és azt érzed, hogy biztos azért nincs meg mindez, mert lusta vagy.

A világ körülötted azt sulykolja beléd, hogy minden pillanatban, minden területen tökéletesnek kell lenned, és ha valamilyen sikert elértél életed egy részén, akkor máris menned kell tovább, hogy tökéletesítsd a következő részt is. Csak az a probléma ezzel a nyomással, hogy nem motivál, csak uniformizálja az embereket és abszolút figyelmen kívül hagyja az egyedi sajátosságokat.

Néha azonban egyáltalán nincs arra szükséged, hogy tökéletessé tedd az életed, néha éppen elég, ami van. Ezt mélyen belül tudod, ezért nem is erőlködsz, nem nyomod bele minden energiádat például abba, hogy lefogyj 5 kilót, mert minek, ha egyszer így is jól tudod érezni magad bőrödben. Ez nem lustaság, csak szelektív motiváltság: oda csoportosítod az erődet, ahol valóban szükség van rá. Márpedig az igazán sikeres emberek pont ilyenek, nem pazarolják az energiáikat olyan ügyekre, amik nem érdeklik őket. A következő jelekből tudhatod, hogy te is közéjük tartozol, azaz szelektíven motivált vagy.

1. Ha valami nem lelkesít maximálisan, akkor megbénulsz. Nehezen tudod rávenni magad, hogy olyan dolgokat csinálj, amiket nem igazán akarsz megcsinálni.

Nem lusta vagy, csak szelektíven motivált, ha nem vagy elég sikeres

2. Gyakran bántod magad, amiért nem erőlködsz jobban. Egy olyan világban, ahol mindenből még több kell, úgy érezheted, hogy nem teszel meg minden tőled telhetőt, hogy a legjobbat kihozd az életedből.

3. Nem félsz feladni valamit. Sokan kínlódnak egy rossz munkahelyen, elkötelezik magukat olyan feladatok mellett, amiket utálnak vagy maradnak olyan párkapcsolatban, ami kicsit sem teszi őket boldoggá. Csak azért teszik ezt, mert féltik a társadalmi megítélésüket. Néha viszont a legfelszabadítóbb érzés feladni valamit és nem rettegni mások véleményétől.

4. Hiszel abban, hogy van egy nagy célja az életednek, ami túlmutat azon, hogy időben befizeted a számlákat és várod, hogy meghalj.

5. Nem akarod azzal tölteni minden idődet, hogy mások céljait megvalósítod a munkahelyeden. Sokkal jobban érdekel, hogy a saját céljaid után menj.

Nem lusta vagy, csak szelektíven motivált, ha nem vagy elég sikeres

6. Nem választod a könnyebbik utat. Szembemész a saját komfortérzeteddel, ha úgy érzed, megéri változtatni az életeden.

 

7. Abban vagy jó, ami motivál. Azzal tudsz igazán szívvel-lélekkel törődni, amiben látod a célt. Ha valamivel foglalkozol, annak kell hogy legyen valamiféle küldetése.

8. Kicsit sem érdekel, hogy rendbe szedd a környezeted. Boldogan töltesz 11 órát munkával, ha a saját projektedről van szó, de egy kicsit sem tud izgatni, hogy kidekoráld a lakást vagy hogy divatosabban öltözz. Ami a többi ember számára olyan fontos, az neked nem annyira érdekes.

9. Feláldozod az életed egy-egy területét, hogy ne zavarjon meg a koncentrálásban. Tudatosan maradsz például szingli, mert nem akarod, hogy elterelje egy kapcsolat a figyelmedet a munkádról. Vagy lehet, hogy olcsóbb és kisebb lakást bérelsz, hogy meg tudd valósítani a szabadúszó álmodat. Hajlandó vagy lemondásokra, hogy elérd azt a célt, amiért úgy érzed, érdemes megdolgozni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top