Életmód

Ezért nem tudsz koncentrálni a munkahelyeden

A munkahét végére már olyan nehéz koncentrálni, hogy hiába feszítjük meg minden idegszálunkat, mégis folyton azon kapjuk magunkat, hogy üvegesen meredünk a semmibe. De ez nem csak a te hibád, valójában a munkahely az oka!

Azt már egy rakás kutatás bebizonyította, hogy a munkakörnyezet nagyon fontos tényező a munkavégzésünk szempontjából. Számít például, hogy milyen hozzáállású kolléga ül a környezetünkben – a motivált, feszülten figyelő ember értelemszerűen minket is motivál, míg a lazázó munkatárs láttán mi is hajlamosabbak vagyunk elkalandozni.

Ezért nem tudsz koncentrálni a munkahelyeden

Öt napon át nyolc órában koncentálni amúgy sem egyszerű feladat, de most kiderült, hogy még rosszabbul járnak azok, akik nagy, nyitott teremben végzik a munkájukat. A Wall Street Journal friss cikke szerint ugyanis a dolgozók perifériájában történő állandó mozgás és történés olyan “vizuális zaj”, amely eltereli a figyelmünket és rontja koncentrációs képességünket. Ez persze logikus: képzeljük csak el, hogy mindenki rohangál körülöttünk, csörög a telefon, két kolléga épp most tért vissza az ebédszünetről – hát lehet így figyelni?

A felmérések szerint jobban teljesítenek azok, akik valamennyire szeparált térben (külön irodában vagy legalább kis boxban) dolgoznak, szóval ha hatékonyak szeretnénk lenni, próbáljuk meg kialakítani zárt, privát terünket. 

 

Independent

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top