Életmód

Az 5 legveszélyesebb adalékanyag

Vetélést, migrént, veseproblémákat és emésztési gondokat is okozhatnak a mesterséges adalékanyagokkal telepumpált élelmiszerek. Már a bevásárlás során is rengeteget tehetsz az egészségedért, ha elolvasod a kosaradba kerülő ételek címkéjét. Ezekre figyelj, hogy egészséges maradhass!

A sok “E”, a számtalan ízfokozó, színezék, zselésítő és sűrítő adalékanyag ugyan vonzóvá varázsolhatja a boltok polcain sorakozó ételeket, de az egészségedet is tönkre teheti, ha nem figyelsz. Légy tudatos már a boltban is, és válassz adalékanyagoktól mentes élelmiszereket, hogy saját, valamint családod egészségét megóvd!

Az 5 legveszélyesebb adalékanyag

 

MSG, Nátrium-glutamát

A nátrium-glutamát közkedvelt ízfokozó, amely salátaöntetekben, levesporokban, chipsekben, fagyasztott húsokban bújik meg. Az MSG megtalálható a legtöbb ázsiai ételben és ízesítőben, komoly fejfájást, migrént, szédülést és émelygést okozhat. Ha gyakran tapasztalod ezeket a tüneteket, és a félkész ételek szinte mindennapos szereplők a napi menüdben, akkor itt az ideje megreformálnod az étkezésedet, és elhagynod a mesterséges ízfokozókkal telített ételeket!

BPA

Azt már eddig is sejthettük, hogy a konzervételek nem tartoznak a legegészségesebbek közé, de a tanulmányok rámutattak arra, hogy mekkora kockázatot jelentenek valójában. A Biszfenol-A, vagyis a BPA a legtöbb konzervben megtalálható: mindegy, hogy zöldség- vagy gyümölcskonzerv, az összetevők között nagy eséllyel felbukkan a felsorolásban. Ennek az adalékanyagnak a hatása rendkívül komoly egészségügyi problémákat okozhat, és akár már kis mennyiségben is hozzájárulhat cukorbetegség, terméketlenség, vetélés, de idegrendszeri károsodás és fejlődési zavar kialakulásához is.

Nátrium-nitrit

A nátrium-nitritet a húsételek ízének és színének megóvásához, valamint tartósításra használják, a darált húsokban, baconben, kenőmájasokban, a virsliben és a felvágottakban is megtalálhatod. Ez a tartósítószer gátat szab a baktériumoknak, azonban egyes tanulmányok szerint elősegítheti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát: amikor a húsokat grillezed, sütöd, a nátrium-nitrit olyan összetevővé alakul, amely kedvez a rák kialakulásának. A legtöbbet akkor tehetsz az egészséged érdekében, ha mellőzöd az előre csomagolt hústermékeket, és mindig megbízható forrásból származó helyről, egy jó hentestől veszed a húsárut.

Az 5 legveszélyesebb adalékanyag

 

Olesztra

Az olesztrával rendszerint burgonyachipsekben találkozhatsz, amelyek a pálmazsír felhasználása és a töménytelen só miatt már önmagukban sem túl egészségesek. Ez a szintetikus zsír meggátolja a jó zsírok felszívódását, ami komoly hasmenést eredményezhet. Az olesztra hatására a zsír gyakorlatilag áthalad a szervezeteden, és gátolja a vitaminok és az olyan ásványi anyagok felszívódását, mint amilyenek a zsírban oldódó karotinoidok. Ez azért jelent veszélyt, mert a zöldségekben és gyümölcsökben található karotinoidok többek között csökkenthetik a rák és a szívbetegség kialakulását.

BHA és BHT

A butil-hidroxi-anizolt és a butil-hidroxi-toluolt a zsírok és olajok tartósítására használják, de megtalálod bizonyos rágógumikban és chipsekben is. A BHA-t és a BHT-t a szervezet nem tudja egyszerűen eltávolítani, így felboríthatják az egészséges emésztés menetét, és sajnos a rák kialakulásának kockázatát is növelhetik az arra hajlamos szervezetben.

 

Olvass még egészséges étkezés témában itt, az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top