Életmód

Engedd be az újat az életedbe – Holmik, amiket most azonnal kidobhatsz a gardróbodból

Nem olyan egyszerű az, hogy csak úgy kidobáljak dolgokat a gardróbomból. Nagy keresztem a ruhák gyűjtögetése. Nem tudom, hol kezdődött a halmozás, csak azt látom, hogy kifolyik a ruha a szekrényemből, mégis minden reggel ott állok előtte, hogy nincs mit felvennem.

Aztán persze ugyanazt a nagyjából nyolc darabot hordom felváltva, pedig van legalább 800 póló, nadrág, szoknya, egyberuha, blúz és ki tudja még micsoda a gardróbomban. Lapul köztük még olyan is, amit kegyeletből megtartottam, de utoljára 17 évesen volt rajtam, meg olyan is, ami kifejezetten kismamaruha, őt azért kíméltem meg, mert olyan jó emlék. Vannak persze olyan ruhadarabok is, amelyek valaha nagy kedvencek voltak, de mára már két számmal kisebbek, mint én, és egy egész nagy kupacnyi van, ami majdnem jó, csak egy kicsit kell még fogyni, hogy beleférjek. Évek óta várják, hogy egy kicsit fogyjak, de ha kidobnám őket, akkor biztos, hogy egy hét alatt leadnék tíz kilót, és bezzeg akkor mennyire bánnám, hogy megváltam tőlük.

Azt hiszem, a kulcs ehhez a kérdéshez az, hogy már azt sem tudom, milyen ruháim vannak.

De ahogy látom, olvasom, hallom, másnak is ilyen nagy problémát jelent a ruhák közti szelektálás, és más is áll reggelente széttárt kezekkel, hogy nincs egy rongya sem, amit felvehetne. Talán az elengedéshez van köze, hogy olyan nehéz megválni a régi kedvencektől, mintha a múltunk egy darabkáját tépnénk ki magunkból ilyenkor. Pedig ha egy kis extra helyhez jutunk a gardróbban, azzal felszabadítunk egy nagy halom energiát is magunkban.

Engedd be az újat az életedbe - Holmik, amiket most azonnal kidobhatsz a gardróbodból

Ha ezoterikus megközelítéssel akarnék élni, akkor azt mondanám, hogy azért, mert azzal, hogy elengedjük a rég hordott ruháinkat, helyet csinálunk a szekrényünk mellett a lelkünkben is, hogy újat tudjunk befogadni. Elvégre Marie Kondo és az összes többi ilyen rendrakós, tisztogatós guru azt mondja, hogy ha megszabadulunk a felesleges ruháktól tárgyaktól, akkor felszabadulunk és új irányt vehet az életünk. Ha igazuk van – márpedig már sokszor beigazolódott, hogy igazuk van –, akkor érdemes atomjaira szedni a ruhatárunkat és szelektálni kegyetlenül.

A következő hat pontot követve alapos tisztogatásnak vetheted alá a gardróbodat.

1. Holmik, amiket már nem hordasz, csak szép emlékek

Teljesen megértelek, szentimentális vagyok én is. Az a póló, ami amúgy lyukas, pont az, amit akkor hordtál, amikor megismerted húsz éve a férjedet. Csakhogy amit nem hordasz, az nemes egyszerűséggel nem része a ruhatáradnak. Ha ilyen emlékőrzős ruhákról van szó, akkor két út áll előtted:

  1. Fényképezd le, őrizd meg képen magadnak, és add tovább. Az emléke megmarad, de nem kell helyet biztosítanod neki a szekrényedben.
  2. Ha nagyon meg akarod tartani, akkor tedd egy dobozba, vagy használd fel kreatívan. Lehet belőle lakásdekor vagy párnahuzat, a lényeg, hogy valamilyen módon távolítsd el a szekrényből.
Engedd be az újat az életedbe - Holmik, amiket most azonnal kidobhatsz a gardróbodból

2. Ruhák, amik gyönyörűek, de nem veszed fel, mert túl problémásak

Mint az a blúz, amit megvettem; gyönyörű, de ki kellene vasalni, mielőtt felveszem, ezért aztán inkább sosem hordom. Ha túl nehézkes egy ruha kezelése, akkor nem nyúlok hozzá, ez van. Inkább odaadom olyannak, aki szeret vasalni, és soha többé nem veszek olyan ruhákat, amelyekkel túl sok a macera.

3. Holmik, amik sosem lesznek jók rád

Nem azokról a ruhákról van szó, amelyek egy picit szűkek, és ha háromszor lemész edzőterembe, már jók lesznek. Inkább azokról, amelyek már évek óta porosodnak a polcon és esély sincs rá, hogy jók legyenek rád, mert ahhoz leginkább egy teljesen új testre lenne szükséged, nem pedig 5 kiló mínuszra. Az ilyenektől azért is jó megszabadulni, mert ez része annak, hogy megszeresd saját magad, kibékülj a testeddel, és olyan ruhákkal töltsd meg a gardróbod, amiket használni is tudsz, nem csak vágyakozva nézegetni.

Engedd be az újat az életedbe - Holmik, amiket most azonnal kidobhatsz a gardróbodból

4. Holmik, amiket drágább lenne megjavíttatni, mint újat venni helyettük

Főleg a cipőkre igaz az, hogy ha kitört a sarka, elvált a talpa, hiába a kedvenced, többe kerülne cipészhez vinni, mint venni egy újat. Egyértelműen kukában a helyük.

5. Holmik, amiket régen szerettél, de már nem hordod egyiket sem

Azokról a darabokról beszélek, amik szemrehányó tekintettel merednek rád a polcokról, hogy “De hát régen sokat hordtál minket, mi a bajod velünk?”. Nincs semmi baj velük, csak kimentek a divatból, vagy te változtál meg az évek során annyira, hogy más stílust kedvelsz. Találj nekik új otthont, ahol örülnek a létezésüknek, tedd boldoggá őket.

6. Tulajdonképpen dobj ki mindent, amit nem hordasz

A fentiekből észrevehetted, hogy egy a közös bennük: szabadulj meg mindentől, amit nem hordasz bármilyen oknál fogva. Mindegyik darab csak egy plusz nemkívánatos vendég a gardróbodban. Ott árválkodnak és gerjesztik benned a lelkifurdalást, mert micsoda pazarlás, hogy ilyen sok szép holmit nem hordasz. Add oda mindet olyannak, aki értékeli őket, és engedd be a friss levegőt a gardróbodba és az életedbe.

Olvass még többet a gardrób rendszerezéséről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top