Életmód

Ki ez a fura tehenészlány a Google logójában?

A keresőcég mai rajzos logója Marie Harelnek állít emléket. Tudod, ki volt ő?

Marie Harel 1761-ben született a normandiai Crouttes-ban, Marie Catherine Fontaine néven. 24 éves korában ment feleségül Jacques Harel földműveshez, ekkor vette fel a nevét.

De nem ezért állított neki emléket a Google, hanem azért, mert a legenda szerint ő volt az, aki megalkotta a Camembert sajtot. Ehhez Charles-Jean Bonvoust apáttól kapott némi szakmai segítséget.

Marie Harel a Google mai logóján (Fotó: Google)
Marie Harel a Google mai logóján (Fotó: Google)

Bár történetét sok feltételezés és legenda övezi, annyi bizonyos, hogy a XVII. század végén már javában gyártották a jellegzetes sajtot a Camembert környéki régióban.

Thomas Corneille már 1708-ban kiadott útinaplójában leírta, hogy Vimoutiers városában (ahol Harel élt 1844-ben bekövetkezett halálig) minden hétfőn hatalmas piacot rendeznek, ahol “kiváló sajtokat is lehet kapni Livarot és Camembert környékéről”.

Ekkor Marie még meg sem született, igaz, Corneille még csak annyit ír, hogy Camembert városából hozzák a sajtot, Harelről pedig úgy tartják, hogy ő fejlesztette ki a nyers tehéntejből készült sajtot borító jellegzetes és ehető penészburkot.

Ehhez a már említett apát nyújtott segítséget, aki a nyilvánosságtól visszavonultan élt és dolgozott egy Beaumoncel nevű majorságban. Egyes információk szerint az apát egy másik sajtkészítő vidékről, Brie-ből száramzott, ez azonban nem igaz. Ettől függetlenül kettejük közös munkájának gyümölcseként születhetett meg a Camembert az általunk ma is ismert formájában.

Készül a finom sajt (Fotó: Google)
Készül a finom sajt (Fotó: Google)

Marie Harel ezen felül sikeres sajtkészítő dinasztiát is életre hívott. Unokája, az 1817-ben született Cyrille Paynel építette a család első sajtgyárát Le Mesnil-Mauger-ben. A XIX. századi francia sajtgyártás sikerét nagy mértékben nekik köszönheti. A család egy ideig ragaszkodott hozzá, hogy kizárólag ők használhatják a Camembert nevet sajtjaikon, az 1870-es évek elején azonban a normandiai sajtkészítők összefogtak a családi monopólium ellen.

Eredetvédett (AOP) Camembert (Fotó: Wikipedia)
Eredetvédett (AOP) Camembert (Fotó: Wikipedia)

Marie Harelnek a már említett Vimoutiers-ben szobrot is állítottak. A valódi, eredetvédett (AOP) Camembert sajtot pedig kizárólag a mintegy 200 fős kis normandiai faluban működő manufaktúrák árusíthatják, minden más csak utánzat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top