Életmód

“Megerőszakolt az élettársam, eddig hallgattam róla”

Azért nem tettem feljelentést az erőszakolóm ellen, mert együtt éltem vele! – írta ki a híres hollywoodi színésznő, Abigail Breslin az Instagramjára.

Abigail Breslint A család kicsi kincse című filmből ismerheted, és ő lesz a Dirty Dancing 2017-es feldolgozásának női főszereplője.

A 21 éves színésznő korábban elmondta, hogy nemi erőszak áldozata volt, de nem jelentette fel a tettest, ezért aztán megkapta az internet népe szerint a megérdemelt jutalmát. Az egyik kommentelő odaírta, hogy csak az az igazi nemi erőszak, ami után feljelentést tesznek. Nem csoda, hogy Abigail egy újabb posztban megírta, hogy miért nem tett feljelentést, és aki volt ilyen helyzetben, vagy akár az akarata ellenére taperolták le az utcán vagy egy szórakozóhelyen, megérti a színésznő szavait.

*trigger warning⚠️*

Abigail Breslin (@abbienormal9) által megosztott bejegyzés,

 A színésznő három okból nem tett feljelentést:

  • Teljes sokkban volt az erőszak után, és nem akart magára áldozatként tekinteni, inkább próbálta úgy tenni, mintha sohasem történt volna meg.
  • Az erőszakolójával párkapcsolatban élt, és úgy érezte, pont emiatt senki sem hinne neki. Illetve félt, hogy ha feljelenti, akkor az erőszakolója később még jobban bántja majd.
  • Harmadszorra pedig nem akart fájdalmat okozni a családjának és a barátainak.

Persze nagyon könnyű lehülyézni meg elítélni gyorsan, hogy miért nem jelentette fel az erőszakolóját. Egy amerikai felmérés szerint minden 1000 erőszakolóból 994 szabadon elsétál, és nem lesz jogi következménye a tettének. 2017-ben még mindig ott tart a világ (egy része), hogy az áldozatot hibáztatják. Nehéz kiállni a világ elé, pedig tényleg olyan egyszerű a kérdés: ha miniszoknya van rajtam azonnal megérdemlem, hogy megerőszakoljanak? Egyszerű a válasz is: nem.

Abigail azért mondta el a történetét, hogy mások is megismerjék a megerőszakolt nők dilemmáját, hogy sokkal összetettebb kérdés ez, mint ahogyan gondolkodnak azok, akik szerint csak az a nemi erőszak, ami után feljelentés történt. Természetesen nem mondja azt, hogy ne tegyél feljelentést, ha nemi erőszak áldozata vagy, csak szeretné, ha az emberek empatikusabban állnának az áldozatokhoz.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top