Életmód

Könnyebben rávesszük magunkat a sportra, ha a barátaink is csinálják

Kiderült, hogy sokkal könnyebben rászánjuk magunkat egy kis mozgásra, ha körülöttünk mindenki más fitneszbajnok lett!

Próbáljunk olyan társaságba keveredni, ami lelkes sportmániásokból áll, esetleg válasszunk barátokat a tájfutó egyesületből, vagy csak szimplán vegyük rá a haverokat egy kis mozgásra. Mindegyik módszer segíthet, hogy mi is formába lendüljünk!

Könnyebben rávesszük magunkat a sportra, ha a barátaink is csinálják

A Nature Communicationsben publikált friss tanulmány szerint ugyanis a sportolás “ragadós”, azaz sokkal inkább hajlamosak lehetünk rászánni magunkat a mozgásra, ha a környezetünkben lévő közeli ismerőseink is sportolnak. Ez egyébként különösen érvényesül a nők esetében.

A mozgás és sportolás ugyanis kihozza az ember kompetitív énjét – kísérletek bizonyították, hogy ha a mellettünk futó barát többet és gyorsabban fut, akkor mi is emeljük az adagot, hiszen nem szeretnénk alulteljesíteni, puhánynak látszani mellette. Ez a versenyszellem pedig nagyon is pozitív hatással lehet ránk a mozgásban, hiszen segít kitolni a határainkat, amitől intenzívebb, eredményesebb lesz a sport.

Szóval ha motiválatlannak érezzük magunkat, próbáljuk meg először egy jó barátunkat elrángatni magunkkal – aztán majd megy minden magától!

 

Metro

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top