Életmód

Ismét trendi a hollóházi porcelán

Amikor anyáink féltve őrzött Hollóházi porcelánkészlete a családi asztalra került, mindannyian éreztük, hogy ez nem hétköznapi esemény – még akkor is, ha csak egy szokásos vasárnapi ebédről volt szó. Napjainkban ismét trendivé kezd válni, hogy szép és díszes készletekkel terítsünk asztalt még akár a hétköznapokon is, mert ezzel is szebbé, kulturáltabbá és kellemesebbé varázsolhatjuk az életünket.

Sokan félnek a mívesebb porcelántól, mert túl nagy értéknek látják ahhoz, hogy egy hétköznapi, átlagos ebédhez terítsenek meg vele, ahhoz pedig aránytalanul drága befektetésnek tűnik, hogy évente csak egy-két alkalommal, sátoros ünnepekkor vegyék elő a vendégek és a rokonság elkápráztatására. 

Ismét trendi a Hollóházi porcelán

Pedig a jó minőségű porcelán legalább annyira jól használható és praktikus, mint egy olcsó, tömeggyártásban készült étkészlet, sőt talán még tartósabb is. Például a hollóházi készletek, amik között a díszesebb kivitelűek is kifejezetten barátságos áron kaphatók, híresek arról, hogy nehezen törnek: még egy finomabb kidolgozású, kézzel festett Hollóházi kávéscsésze is leejthető a parkettára úgy, hogy semmi baja nem esik. Persze nem azért készülnek ezek a szép darabok, hogy törésteszteket végezzünk rajtuk, de megnyugtató érzés, hogy nem kell túlzott óvatossággal bánni velük, és bátran kivehetők a vitrinből egy reggeli kávézáshoz vagy egy délutáni tereferéhez is. Apró mozzanat ez, amely mégis különlegessé, és emelkedett hangulatúvá varázsolja az alkalmat, és ráadásul akár naponta megismételhető, ugyanis ezek a porcelánok rendkívül jól bírják a gyakori igénybevételt: egyszerű, háztartási tisztítószereket használva például 1500-2000 mosogatógépes mosás sem tesz bennük semmilyen kárt.

Ismét trendi a hollóházi porcelán

 A Hollóházi éppen ezért tökéletes társ a “különleges hétköznapokban” és a jeles összejövetelek, ünnepek alkalmával is. Ma már nem luxus, hanem igényesség kérdése, hogy tartunk-e otthonunkban egy-egy elegánsabb porcelán szettet, és ahogy örömteli módon egyre emelkedik hazánkban a gasztrokultúra, úgy mutatkozik mind nagyobb igény arra is, hogy ne csak az ételek, de azok a tányérok, tálak és csészék is kifinomult ízlésről tanúskodjanak, amikből a fogásokat kínáljuk. De nem csak a vendégek miatt érdemes ilyen szépséget birtokolni: önmagunk és a család kényeztetésére is tökéletesek ezek a művészi alkotások. 

Ismét trendi a hollóházi porcelán

 A Hollóházi manufaktúra, amely 240 éve készíti a szebbnél szebb készleteket, hosszú idő után 2017-ben teljesen új mintával és formavilággal lépett a közönség elé. A fiatal iparművésznő, Sűtő Erika által tervezett készleteken a most divatos, finom vonalvezetésű geometrikus ábrák és a 17. századi japán textilminták “átírásából született” letisztult stílusú díszítések éppúgy megjelennek, mint a porcelángyár közkedvelt “Erika” mintájának modern, újragondolt variációja. A nagy múltú Hollóházi manufaktúra reményei szerint ezek a készletek ismét elnyerik majd az igényes ízlésű vásárlók tetszését, és olyan kedvelt “családtaggá” válnak a fiatalabb korosztály otthonaiban is, mint amilyen nagy becsben tartott tárgyak voltak anyáink vitrinjeiben.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top