Életmód

Így győzd le a szorongást egyszerűen!

A félelem és rettegés itt ül a nyakunkon. Féltjük a gyerekeinket, az állásunkat, a kapcsolatainkat. Úgy tűnik, hogy a világ elég őrült hely, úgyhogy joggal aggódunk, ám ezzel kifejezetten rosszat teszünk az egészségünknek.

Azt szeretnénk pedig, hogy az agyunk tisztán gondolkodjon, logikus és egyértelmű döntéseket hozzon nekünk, hogy jó irányba haladjon az életünk. Ha viszont félelemben élünk, akkor épp ezt a logikus részt iktatjuk ki az agyból, a problémamegoldó képességünk romlik, és a szervezetünk olyan hormonokkal telítődik, mintha harcra készülne. Megnő a vérnyomásunk, lelassul az emésztésünk, összeszűkülnek a pupilláink… úgyhogy itt nemcsak azért kell tennünk a szorongás ellen, mert lelkileg nincs ránk jó hatással, hanem azért is, hogy az egészségünk ne menjen rá a félelmeinkre.

Ezért érdemes hallgatni Kay Roman mindfulness szakértőre, aki hatásos és egyszerű praktikákkal lát el minket, hogy megszabaduljunk a fojtogató rettegéstől.

1. Lélegezz mélyeket. Az oxigén elárasztja az agyat, és megállítja abban, hogy vészjelzéseket küldjön a testnek. Már egypercnyi lassú, mély légzés megnyugtatja az agyat, és elcsendesíti a negatív gondolatokat. Bárhol, bármikor akad egy perc, hogy csak lélegezz.

2. Legyél mérges. Furcsa tanácsnak tűnhet, pedig a szakértő szerint a félelemnél sokkal hatékonyabb, ha mérges vagy. A düh nem marad ugyanis sokáig, nem telepszik rád, mint a félelem, és még motivációt is a cselekvéshez, míg a félelem csak lebénít. Amikor mérges vagy, akkor kilépsz a tehetetlenségből.

Így győzd le a szorongást egyszerűen

3. Cselekedj. Fordítsd a félelemedet cselekvésbe. Lehet ez a cselekvés az, hogy segítesz másokon, felhívsz valakit, hogy elmondd a véleményed, vagy csak elmész egyet sétálni, hogy megnyugodj. Ahelyett, hogy forognál körbe a problémák körül, igyekezz a megoldások felé mozdulni.

4. Távolodj el. A félelem akkor tudja átvenni az irányítást, ha túlságosan koncentrálsz valamire, ami az orrod előtt van és ijesztő. Ilyenkor olyan nagy számodra ez a félelmet keltő kép, hogy teljesen beborít. Lépj egyet hátra, emlékeztesd magad, hogy milyen kis porszem vagy az univerzumban, és hogy a problémák azért vannak, hogy tanítsanak. Ha sikerül eltávolodnod kicsit a félelmet keltő gondoktól, akkor jobban észreveszed a megoldásokat is.

5. Válaszd az optimizmust. A kutatások szerint az optimista emberek gyorsabban oldják meg a problémáikat és kreatívabb megoldásokat is találnak. Szerencsére ez egy olyan szokás, ami tanulható, azzal kezdődik, hogy ha rajtakapod magad, hogy elöntenek a negatív gondolatok, akkor úgy döntesz, nem engedsz nekik, és helyettesíted pozitívokkal őket.

6. Legyél hálás. Mindig van választásod. Ha rád tör a szorongás, akkor vedd végig, hogy milyen dolgokért lehetsz hálás az életedben, mi tölthet el a mai napon jó érzéssel. Készíts listát minden nap arról, milyen sok okod van a hálára.

7. Találd meg az örömödet. Az öröm egy félelemmel teli állapotban a lázadás egy formája. Az öröm nem egyenlő azzal, hogy folyamatosan boldognak kellene lenned, csak azt jelenti, hogy apróságokban megtalálod, hogy minek tudsz örülni. Lehet az a gyermeked mosolya vagy egy jól sikerült étel, mindegy, mi az, de biztos, hogy minden nap akad valami, ami örömmel tölthet el, ha észreveszed.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top