Életmód

Cigarettát és bort kért a haldokló beteg – az ápolók teljesítették kívánságát

Bár a dán kórházakban szigorú szabályok tiltják az alkoholfogyasztást és a dohányzást is, az ápolók úgy érezték, most az egyszer kivételt tehetnek betegükkel.

A 75 éves Carsten Flemming Hansen a napokban került kórházba azután, hogy otthonában rosszul lett. Az alapos vizsgálat után kiderült, hogy az idős dán férfinek súlyos belső vérzése van, amit minden valószínűség szerint az előrehaladott szívverőér-tágulata, az úgynevezett aortaaneurizma okozott.

A vizsgálatok követően Hansen orvosai belátták, nincs értelme megműteni az idős betegeket, ezért igyekeztek a lehető legkomfortosabbá és fájdalommentesebbé tenni utolsó napjait. Hansen, akivel orvosai közölték a rossz hírt, utolsó kívánságként egy szál cigarettát és egy pohár hideg bort kért ápolóitól – írja a The Guardian című lap.

“Dániában, ahogy a világ más országaiban is, szigorú szabályok tiltják a cigaretta- és alkoholfogyasztást a kórházakban. Ápolóink mégis úgy gondolták, most az egyszer igenis tehetnek kivételt, és teljesítették az idős beteg kívánságát.” Hansen végül a szobája erkélyén, a családja körében szívta el utolsó cigarettáját, miközben hűvös fehérbort kortyolgatott és a naplementében gyönyörködött.

“Nehéz szavakba önteni azt, amit akkor és ott éreztünk” – nyilatkozta Hansen egyik ápolója, Rikke Kvist, aki hozzátette, még soha nem érzett olyan békét, ugyanakkor szomorúságot egyszerre, mint aznap, a betegét ápolva.

Olvass még többet utolsó kívánságokról az NLCafé oldalán: 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top