Életmód

Napunk hőse a fodrász, aki arra tanítja kollégáit, hogyan bánjanak az autista gyerekekkel

"Ha volt egy autista vendéged, az nem jelenti azt, hogy mindent tudsz. Annyit jelent csak, hogy volt egy autista vendéged."

Miközben a legtöbben minden további nélkül beülünk a fodrász székébe vágatni, festetni, vagy épp szárítani, akár több órára is, az autisztikus spektrumzavarral küzdő felnőtteknek és gyerekeknek ez komoly erőpróba. Nem is sokan vállalkoznak rá, vagy ha mégis, azt csakis és kizárólag olyan szakembernél merik, aki pontosan tudja, mire számíthat, ha a vendége autista.

A Walesben élő Jim Williamson pedig éppen ilyen fodrász. Sőt! Nem csak azzal van képben, mire hogyan reagálnak majd a betegei, de azzal is, hogyan nyugtathatja meg, illetve hogyan kötheti le őket hosszabb időre. Nem csoda, hogy Jimhez elsősorban autista gyermekek érkeznek szüleik társaságában, sokszor több száz kilométerre lévő városokból.

Napunk hőse a fodrász, aki arra tanítja kollégáit, hogyan bánjanak az autista gyerekekkel

Jim a BBC brit hírcsatornának elmondta, ahhoz, hogy együtt tudjon dolgozni autista vendégeivel, először azt kellett megértenie, miért tűnhet nekik traumatikus dolognak egy egyszerű hajvágás. “Bármilyen hihetetlen, számukra már egy egyszerű érintés, a levágott haj látványa vagy az olló hangja is rémisztő lehet. Erősebben, valahogy máshogy érzékelik a világot, mint mi” – mondta Jim.

Napunk hőse a fodrász, aki arra tanítja kollégáit, hogyan bánjanak az autista gyerekekkel

A fodrász mesélt arról a kisfiúról, aki hónapokig járt hozzá kéthetente, mire sikerült levágnia a haját a füle körül. “Aznap Masonnek jó napja volt. A BBC videóit nézte a neten, közben a földön feküdt. Emlékszem, odafeküdtem mellé, és úgy vágtam le a haját. Aznap sokat nevettünk együtt” – mondja Jim, majd hozzáteszi, pontosan tudja, hogy egy másik nap valószínűleg nem járt volna sikerrel a kisfiúnál.

Jim a közelmúltban online kampányt indított, mellyel arra szeretné megtanítani kollégáit, hogyan kezelhetik autista vendégeiket.

 

Olvass még többet az autizmusról az NLCafé oldalán: 

  • Autizmus felnőttkorban: “Lehet, hogy nem szívesen nézek az emberek szemébe, de ettől még szeretem őket!”
  • Hónapok óta fagyoskodik egy autista fiú a bentlakásos otthonban
  • Emlékezetből rajzolta le a világtérképet egy autista kisfiú – fotók

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top