Életmód

Makaton: a kártyák, amikkel az autisták beszélhetnek

A képekkel ellátott Makaton-kártyák azoknak az autistáknak segítenek, akiknek problémái vannak a kommunikációval.

Rengeteg az olyan autizmussal küzdő gyerek, aki bár tökéletesen megérti, mikor beszélnek hozzá, ő mégsem tudja kifejezni magát. Nekik segít a Makaton. Ez a speciális “jelbeszédkártya” a brit hivatalos jelbeszéd szimbólumait használja, így segít az autistáknak a mindennapi kommunikációban.

Makaton: a kártyák, amikkel az autisták beszélhetnek 

Jelenleg is körülbelül 100 000 gyermek és felnőtt használja a Makaton kártyákat, amelyek egyszerűbbé teszik az olyan hétköznapi, az autizmussal élők számára mégis sokszor nehézséget okozó dolgokat, mint az enni kérés vagy a reggeli készülődés strukturálása.

Makaton: a kártyák, amikkel az autisták beszélhetnek 

A dolog kívülről nézve egészen banálisnak tűnhet, a kommunikációs problémákkal küzdő autisták számára azonban hatalmas segítség lehet, ha ezekkel a szimbólumokkal tudják kifejezni magukat. A kártyák azért is jók, mert lehetővé teszik az autistáknak, hogy a saját tempójukban kommunikáljanak, ami aztán a kártya használata melletti fejlődéssel folyamatosan javulhat.

 

Metro

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top