Életmód

Legalább 1700 éves, parfümszerető nő maradványait találták meg Környén

Egy mezőgazdasági munkás ekéje akadt meg a római kori szarkofágban, a régészek fél tucat illatszeres üvegcse darabjait is megtalálták.

Feltehetően sírfosztogatók miatt került mostani lelőhelyére annak idején az a szarkofág, melyet a hétvégén találtak a Komárom-Esztergom megyei Környén. A kemma.hu beszámolója szerint a terület ismert római kori régészeti lelőhely, a 2000-es évek elején egy építkezést megelőző régészeti feltárás során római kori villa maradványait, alapfalakat találtak, de annak a lehetősége nem merült fel, hogy temető is lenne a közelben.

A feltárást vezető főmuzeológus, László János elmondta, hogy a szarkofág feltehetően homokkőből vagy márgából készült, amely nem jellemző erre a vidékre, tehát biztosan úgy szállították ide. A feltárás során az is kiderült, hogy a csontok anatómiai rendben találhatóak, tehát a római kor sírrablói nem bolygatták meg.

Mindezt megerősítette az a tény is, hogy pár kisebb, lemezkés bronz viseleti tárgy mellett hat darab, az akkori sírokban gyakorta fellelt hosszú nyakú, kihajló peremű, kis – illatszeresnek is nevezett – üvegcse darabjait is feltárták, ami alapján szinte egyértelműen kijelenthető, hogy a kőkoporsó legkevesebb ezerhétszáz évvel ezelőtt egy nő végső nyughelye volt.

A kősírból feltárt csontokat, viseleti, használati tárgyakat a pontos rajz készítését követően szombaton elszállították a múzeum munkatársai, s hamarosan a szarkofág is a tatai Kuny Domokos Múzeum raktárába kerül – olvasható a kemma.hu-n.

Címlapi képünk illusztráció.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top